Zorg en Zekerheid Leiden is na acht wedstrijden nog steeds ongeslagen. Na een stroeve start zorgde een 19-0 run in het eerste kwart al vroegtijdig voor een beslissing. Via een ruststand van 37-47 werd Apollo Amsterdam met 64-83 verslagen.

Mooie start maakt plaats voor grote run voor Leiden

Zoals gezegd, Apollo opende de wedstrijd aardig ondanks dat Dimeo van der Horst ontbrak vanwege een lichte blessure aan zijn onderrug. Een mooie pass van Mack Bruining op Rens van Ravensteijn zorgt voor de openingstreffer. Diezelfde Van Ravensteijn schiet vervolgens de driepunter raak waardoor Apollo wat afstand neemt naar 9-4. Dit zal slechts van korte duur zijn, want Zorg en Zekerheid Leiden is niet voor niets de koploper. Apollo geeft meerdere keren de bal weg aan de Leidse formatie die met een grote run de wedstrijd al vroegtijdig beslissen. De topscoorder van de competitie weet hier wel raad mee. Carrington Love schiet de ene na de andere jumper raak waardoor Zorg en Zekerheid Leiden uitloopt. Worthy de Jong en Jessey Voorn doen mee aan het schuttersfestijn en dan staat het al 9-23 voor de bezoekers. In de laatste minuten komt Apollo nog even dichterbij dankzij Van Ravensteijn en een driepunter van Bruining waardoor de stand na 10 minuten spelen 17-25 bedraagt.

Het lijkt er in de volgende tien minuten op dat Apollo weer dichterbij komt. Akeel Eduardo opent met een driepunter en weet even later de and-1 te verzilveren. Maar de verdediging geeft Zorg en Zekerheid Leiden alle ruimte en gelegenheid om uit te lopen. Voorn gaat opnieuw verder met zijn afstandsschoten en Love is opnieuw bezig aan een imposante wedstrijd. Voor rust komt hij al op 17 punten. De Amsterdammers zoeken het alleen nog maar via de driepuntslijn, wat geen succes oplevert. Iets wat de Leidenaars wel lukt via Marijn Ververs. Het staat dan al 29-44, maar Apollo lijkt opnieuw lichtjes te ontwaken voor rust, of beter gezegd Jesse Markusse lijkt te ontwaken. Met acht punten op rij zorgt hij voor een kleiner verschil bij rust: 37-47.

 

Foto van Marja van Tilburg

Lichtpuntjes op weg naar Rotterdam

Het tussensprintje van Apollo zou vervolg kunnen krijgen na rust, maar daar is absoluut geen sprake van. Zorg en Zekerheid Leiden opent met afstandsschoten van De Jong, Love en Voorn. Alle drie de spelers voeren opnieuw de boventoon. Max van Schaik weet zo nu en dan fraai af te ronden, maar Apollo imponeert deze wedstrijd niet en dat doet Zorg en Zekerheid Leiden wel met Love en De Jong. De minuten die de jonge Malevy Leons kreeg gaf weer hoop voor de toekomst. Hij dook en vocht voor elke bal. Met een prachtige behind the back lay-up weet hij fraai af te ronden. Het gevolg is dan ook dat Apollo in de laatste twee minuten een 10-0 run neerzet, maar verder dan 64-83 komt Apollo niet.

Coach Patrick Faijdherbe was niet tevreden over de inzet van zijn ploeg. “De wedstrijd zelf is blijkbaar totaal niet belangrijk. Blijkbaar zijn andere dingen veel belangrijker. Dit kan absoluut niet, je kunt jezelf niet op deze manier presenteren op het veld.” Apollo heeft zich nog een week de tijd om zich voor te bereiden op de wedstrijd tegen Forward Lease Rotterdam, dat afgelopen donderdag nog op knappe wijze Landstede Basketbal versloeg. “Het is belangrijk dat wij er volgende week weer staan met z’n allen. Wat mooi is, is dat wij in elk geval al een keer gewonnen hebben in Rotterdam”, aldus coach Faijdherbe.

 

Door: Bryant Abath