Koploper Zwolle was op bezoek in de Apollohal. Beide ploegen speelden aanvallend hoog tempo in de eerste helft. Zwolle liep na rust uit naar een verschil van bijna 20 punten, maar moest meerdere keren rekening houden met sterk verweer van Apollo. In de eindfase kwam Apollo nog heel dichtbij de landskampioen, maar Zwolle pakte met 84-96 de overwinning.

 

Aanvallend een zeer hoog tempo

Apollo en Landstede blijven gedurende de beginfase lange tijd in de buurt van elkaar. Na de driepunter van Sherron Dorsey-Walker zorgt bij de thuisploeg Mladen Vitkovic met een driepunter voor aansluiting: 9-9. Toch is het Zwolle dat middels snelle passjes veelal de open man vindt. Voornamelijk Noah Dahlman en Kevin Bleeker weten daar gebruik van te maken en laten de bezoekers verder uitlopen. Apollo laat het niet verder komen. Van een verschil van 10 punten zorgen Xavier Cannefax en Keyshawn Bottelier voor 24-30 in het eerste kwart.

Een hoge score voor beide teams al vroeg in de wedstrijd. In het tweede kwart doet Zwolle daar een schepje bovenop, waarna Apollo volgt. De thuisploeg weet via een serie vrije worpen van Siem Uijtendaal mee te scoren. Zwolle krijgt dan aanvallend het momentum te pakken. In het bijzonder Bleeker en Dorsey-Walker zijn sterk op schot, en ook de jonge spelers Bart van Schaik en Jerom Oude-Aarninkhof zitten goed in de wedstrijd. Bij 30-47 lijken de Hammers verder uit te lopen, en besluit coach Patrick Faijdherbe een time-out te nemen om verdere afstand te voorkomen.

Apollo besluit om aanvallend met hetzelfde wapen terug te antwoorden. Via een jumper van Noam Hasson en een driepunter van Kenyuoe Ondaan wordt het verschil kleiner. Ook Vitkovic en Cannefax zorgen voor een verzorgd afstandsschot waardoor het verschil weer binnen de 10 punten is: 44-54. De bezoekers blijven dankzij Dorsey-Walker en Bleeker overeind, maar Apollo komt dan met een hele verre driepunter van Cannefax die ook de bonus vrije worpen mag aanleggen. Hierdoor is Apollo van 30-47 teruggekomen naar 53-62.

 

Meerdere sterke comebacks van Apollo

Na rust is het Zwolle dat opnieuw zoekt naar Dorsey-Walker, en ook geregeld Dahlman onder het bord vindt. Een sterke start is dan gemaakt voor Zwolle, maar moeten weer omgaan met het verweer van de thuisploeg. Nadat Nigel van Oostrum het verschil rond de 20 punten heeft gezet, klampt Apollo weer aan. Berend Weijs en Vitkovic zorgen voor een kleiner verschil. Met 5 assists zorgt Vitkovic voor de snelle passjes die leidend zijn voor de snel afgeronde aanvallen.

Apollo komt hierdoor ook sneller terug in de wedstrijd. Opnieuw een driepunter van de Serviër zorgt voor 66-79. Zwolle scoort vaak genoeg mee, en blijft zo op een veilige marge. Het antwoord van Apollo komt dan via Hasson, en zijn driepunter zet het verschil op 15 na het derde kwart: 69-84. Bij Apollo staan Vitkovic en Cannefax al op 4 fouten, en dus spelen de jonge jongens. Echter, dat maakt het de Hammers niet makkelijk.

 

Al enige jaren is Sherron Dorsey-Walker een stabiele factor van de Zwolse formatie. Ook deze wedstrijd was hij dat met 17 punten.

 

Het is Uijtendaal dat met een driepunter opent: 72-84. Zwolle zoekt en vindt opnieuw Dahlman met de and-1, maar komt opnieuw niet van Apollo af. Later weet de 20-jarige Ibrahima Drame ook een machtige driepunter te verzilveren: 75-89. Nog altijd een vrij stabiel verschil voor de bezoekers, die ook in deze periode veelal Dahlman vinden. Op dat moment scandeert het publiek ‘defense defense’, en dat heeft effect. Zwolle komt moeilijker tot scoren, en de thuisploeg komt langzaamaan dichterbij.

Het publiek roert zich meer met de aanmoedigingen binnen Apollo, en dat geeft het gewenste effect. Cannefax zorgt met een and-1 voor een verschil van nog maar 9 punten, en dat waren er tot voor kort 20 geweest. Apollo doorbreekt de psychologische barrière van 10 punten, en dan zijn er nog 2,5 minuten te spelen. Zwolle scoort opnieuw niet, en Apollo heeft weer een nieuwe kans. Deze wordt opnieuw benut door Cannefax: 84-93. Middels Dahlman heeft Zwolle het laatste woord in de wedstrijd en gaat met 84-96 winnen. Voor beide teams was het in de Apollohal een aantrekkelijke en vermakelijke pot.

 

“Ook toen de jonge jongens op het veld stonden bleven we goed meedoen”

Apollo maakte het de koploper lastig, iets wat ook coach Patrick Faijdherbe zeer goed beviel. “Wij scoren 84 punten in deze wedstrijd, maar ja zij 96. In voorgaande jaren waren dit soort wedstrijden tegen de topteams veelal wedstrijden die wij wel wonnen. Aanvallend speelden we zeker goed, maar verdedigend was het vaak niet best. Alhoewel, zij schoten op geven moment ook echt alles raak. Wij konden vaak ons spel spelen wat wij graag spelen. Wij namen een aantal goeie schoten, speelden goed samen en bleven daardoor ook in de buurt van de Hammers. Ook toen de jonge jongens op het cruciale moment in het veld stonden, bleven we goed meedoen. Ik vond dat Siem na zijn blessure weer sterk speelde, overigens net als de andere jonge jongens. Dat is in elk geval goed om naar de volgende wedstrijd tegen Aris Leeuwarden toe te werken.”