Net als afgelopen seizoen zullen Apollo Amsterdam en Basketball Academie Limburg uit Weert elkaar treffen in de Apollohal. Bij beide teams is gedurende de zomerstop heel wat veranderd, bij de één iets sneller dan de ander. Zaterdagavond om 20:00 uur zal in de Apollohal de tip-off plaatsvinden, de openingstip-off van seizoen 2019-2020!

 

Nieuw bestuur, nieuwe plannen

Zoals eerder vermeld traden vorige week voorzitter Mark van Meggelen samen met Ron Feis, Ed van Aalderen, Peter van Paassen, Frank Schmitt en Jeannette Zuurbier toe in het stichtingsbestuur van Apollo Amsterdam. Daarin werden nieuwe plannen en ook nieuwe spelers gepresenteerd. Echter, de volgers en andere belanghebbenden moesten er wel een tijdje op wachten. Zoals hoofdcoach Patrick Faijdherbe in een vooruitblik naar aanloop van dit seizoen zei was het ook voor hem lang onduidelijk, tot vorige week. Met het nieuwe bestuur werd bekend gemaakt dat Berend Weijs, Dexter Hope, Lucas Faijdherbe en Keyshawn Bottelier de vier blijvers zijn van dit seizoen. Zij zullen door Kenyuoe Ondaan, Siem Uijtendaal en Ibrahim Drame vergezeld worden vanuit de Dutch Talent League competitie. Verder werd bekend gemaakt dat Aron Royé (3×3 basketbal), Dimeo van der Horst (3×3 basketbal), Lenno Witteveen, Mack Bruining (Zeeuw & Zeeuw Feyenoord) en Malevy Leons (Mineral Area Basketball) niet terugkeren in de Apollohal.

De afgelopen seizoenen moest Apollo het voornamelijk met alleen Nederlandse spelers doen. In seizoen 2014-2015 kregen ze tijdelijke versterking van Amerikaan Reggie Keely en in seizoen 2017-2018 was er ook tijdelijk hulp van de Syrische schutter Michael Madanly. Dit seizoen hebben ze al drie spelers van buiten Nederland. Noam Hasson is daar één van. Het 21-jarige Israëlisch talent kwam de afgelopen drie seizoenen uit voor Hapoel Jerusalem. Hij speelde al mee in de oefencampagne waar hij goed was voor een aantal driepunters en zich als een harde werker liet zien. Een andere nieuwe versterking is Mladen Vitkovic. Vitkovic is van Servische afkomst en speelde afgelopen seizoen voor Akademik Bulteks 99 Plovdiv in Bulgarije waar hij tot gemiddeld 9 punten en 5 rebounds kwam. Daarvoor speelde hij 2 seizoenen voor KK Tamis in Servië waar hij tot 10 punten gemiddeld kwam en ook voor KK Konstantin Nis. Ook nieuw: Xavier Cannefax, een Amerikaanse point guard die afgelopen seizoen de topscoorder van de Zweedse competitie werd met gemiddeld 18 punten per wedstrijd. Later dat seizoen was hij in Quatar goed voor gemiddeld 23 punten per wedstrijd. Komende wedstrijd tegen BAL zal hij nog niet in actie komen vanwege het nog niet hebben van een werkvergunning.

Kortom, ondanks de lange radiostilte afgelopen zomer staat er toch weer wat bij Apollo. Als iedereen op elkaar ingespeeld raakt en al een tijdje met elkaar traint kunnen er zeker weer mooie dingen gebeuren bij de Amsterdamse formatie!

Eén van de vier wedstrijden tegen BAL afgelopen seizoen. Foto afkomstig van Jiri Büller

 

Eveneens veranderingen in Weert

De cijfers liegen er niet om, maar al sinds 2014 is Weert ononderbroken de hekkensluiter van de Dutch Basketball League. De ploeg wordt al een tijdje gecoacht door Radenko Varagic die van zijn team vaak strijders maakt die nooit opgeven. Wat nog ontbrak in de afgelopen jaren was een stukje ervarenheid, daar BAL veelal met onervaren talenten speelde net als Apollo in het verleden. Ook bij BAL gaat het roer enigszins om. De Limburgse formatie wist spelers als Ivan Simic, Elay Wirjo, Robin van Heukelom, Wietze Nossek en Nathillio Vrede te behouden. Daarnaast keerden de beide Roels (Roel van Overbeek en Roel Aarts) terug naar het zuiden van Nederland. Beiden speelden respectievelijk voor de Dutch Windmills uit Dordrecht en Heroes Den Bosch, en dus zullen zij met meer ervaring weer deel uitmaken van BAL. Daar tegenover staat wel het vertrek van Daan Rosenmuller, die in seizoen 2014-2015 rookie of the year werd met Basketball Stars Weert. Hij zal uitkomen voor het Belgische Lommel. Daarnaast vertrok ook Jules Schild. De afgelopen drie seizoenen zorgde hij voor het schuttersfestijn in Weert. Wel trok Weert nieuwe buitenlandse spelers aan. Twee daarvan zijn Kroatische talenten: Marijan Obad (forward) en Filip Varga Brzica (center). Kroatische talenten, iets wat we een tijdje geleden ook bij Rotterdam Basketbal hebben gezien (Veljko Perovic en Aleksander Cuic) en beiden een aanwinst waren voor dat team. Wellicht kan dus nu hetzelfde gebeuren bij BAL. Daarnaast is een Amerikaanse forward toegevoegd aan het team, en in de oefencampagne speelde hij zich zeker in de kijker: Trey Burch-Manning. Bij Weert kunnen ze dus weer een uitgebalanceerd team verwachten, zo ver is zeker.

 

Beide teams kennen dus een redelijk grote gedaanteverwisseling. Bij Apollo zal Cannefax nog niet in actie komen, waarbij ook nog niet duidelijk is of BAL kan beschikken over Roel Aarts die in de laatste oefenwedstrijd door zijn enkel ging. Los van dat, Apollo en BAL hebben vaker spannende duels laten zien. Een bekende daarvan was de laatste voor kerst 2017, waarin BAL met 109-114 na drie verlengingen wist te winnen. Afgelopen seizoen won Apollo drie van de vier wedstrijden. Zin in een spannend duel, en kennismaking met de bekende kern en nieuwe spelers? Kom dan zaterdagavond om 20:00 uur naar de Apollohal voor de opening van seizoen 2019-2020!