Even moest men erop wachten, maar gisteravond tegen Aris Leeuwarden maakte Xavier Cannefax zijn debuut namens Apollo Amsterdam. En wat voor één; hij kwam uiteindelijk tot 24 punten, 6 rebounds en 8 assists. Zijn inbreng, en de goede verdediging van Apollo gaandeweg de wedstrijd, zorgde voor een eerste overwinning met 80-68.

 

Apollo vanaf de eerste minuut er vandoor

Bij de thuisploeg staat point guard Xavier Cannefax klaar om zijn debuut te maken. Bij de tegenpartij staat point guard Andy Mazurczak in te schieten, maar zal nog niet in actie komen. Datzelfde geldt ook voor Craig Osaikhwuwuomwan en Arunas Mikalauskas. Bij Apollo is ook Mladen Vitkovic terug van een blessure, en zit Matthew van Tongeren nog aan de kant.

De thuisploeg opent gelijk sterk met een driepunter van Dexter Hope. Aris krijgt met moeite de bal rond in de aanval, en moet gelijk oppassen voor het feit dat Cedric Dedecker al snel op drie persoonlijke fouten staat. Dat betekent ook gelijk veel vrije worpen van onder andere Hope en Vitkovic. De puntenproductie van Apollo stapelt zich in de eerste minuten op, waarbij te zien is dat Cannefax en Vitkovic goed de weg wijzen. Cannefax zorgt met zijn eerste score, een driepunter, voor een 16-2 voorsprong. Nadat Aris middels Samuel Idowu iets terug doet, gaat Apollo gelijk verder. Opnieuw vrije worpen en een driepunter van Cannefax zetten het verschil al op 17 punten. Vanaf dat moment gaat Aris van start in de aanval. Veelal is het Idowu die het onder het bord moet doen, maar Apollo staat al met 23-12 voor na het eerste kwart.

Aris komt sterker tot scoren, maar weet niet dichter bij te komen. Apollo vindt naast Cannefax ook vooral de beslissende passjes van Vitkovic naar de medespeler. Na zijn meerdere treffers inside is Aris weer aan de beurt. Idowu zit op de bank, waardoor de jonge Nederlandse inbreng de kans krijgt wat terug te doen. Van binnen is het Reinder Brandsma en Torben Tönjann die Aris wat terugbrengen in de wedstrijd. Dichter bij komen ze niet door de vele turnovers die tot stand komen. Met nog 3,8 seconden voor tijd neemt Apollo de bal in van eigen helft. Hasson ontvangt de bal, maar passt gelijk door naar Lucas Faijdherbe. Een verstandige keuze, want Faijdherbe weet in de buzzer de driepunter erin te gooit en de ruststand bepaalt op 41-31.

 

Patrick Faijdherbe zoals altijd fanatiek coachend vanaf de zijlijn.

 

Apollo neemt langzaam maar zeker afstand

Aris opent na rust via Iduwo, maar moet opnieuw de driepunters van Apollo incasseren. Opnieuw is Faijdherbe trefzeker, en ook Hope schiet er meteen een volgende exemplaar in. Toch komt Aris terug in de wedstrijd dankzij Tönjann inside, maar Weijs is het die twee keer met een dunk hetzelfde doet. Ook in de verdediging is Weijs weer goed zichtbaar met meerdere blocks.

Het laatste verweer van Aris komt dankzij een driepunter van Dedecker, maar vanaf dat moment zet Apollo zich schrap om afstand te nemen. Voornamelijk Cannefax is sterk op schot, en weet meerdere fouten op zijn tegenstanders uit te lokken waardoor er veel vrije worpen van hem tot stand komen. Ook weet Cannefax het spel te beheren, iets wat Apollo de afgelopen wedstrijden had gemist. Hierdoor komt Noam Hasson in het vierde kwart los in de wedstrijd met zeven belangrijke punten oprij. Aris zoekt het veelal via Idowu, maar hij kan niet voorkomen dat zijn ploeg zich gewonnen moet geven. Apollo wint met 80-68, en zal na een weekendje vrij Landstede Hammers ontvangen op 2 november.

 

“Wanneer we beter op elkaar ingespeeld zullen raken zullen we zeker mooie wedstrijden laten zien”

Met 24 punten maakt Cannefax een solide debuut, waarbij deze overwinning voor Patrick Faijdherbe goed uitkomt. “Tegen Rotterdam speelden we al een goeie wedstrijd. We hadden natuurlijk vooral de pech dat naast het ontbreken van Xavier ook Mladen eruit lag met een blessure. Ik denk dat het seizoen nu echt gaat beginnen voor ons. Over 2 weken zullen opnieuw tegen Aris spelen, iets wat de afgelopen jaren altijd puntje-puntje wedstrijden waren geweest. Dus wanneer we beter op elkaar ingespeeld zullen raken zullen we zeker mooie wedstrijden laten zien.”