Hoewel het driekwart van de wedstrijd moeizaam ging bij Apollo, kwamen ze in de laatste minuten in Den Helder op een 62-70 voorsprong. Open gaten in de verdediging en turnovers zorgden voor een ommekeer in de wedstrijd tot 77-73 voor Den Helder.

 

Apollo met moeite in de buurt van Den Helder

De ploeg in de Marinestad begint goed met opeenvolgend Michael Miller en Boyd van der Vuurst de Vries van dichtbij. Thibault Vanderhaegen is ook van dichtbij trefzeker, maar zeker ook van buitenaf. Apollo wil het niet verder laten komen, en weet met een goed beginnende Berend Weijs dichterbij te komen. Weijs is met een driepunter en een dunk goed voor een 15-18 voorsprong, maar Den Helder slaat toe. Vanderhaegen wordt opnieuw van dichtbij de basket gevonden, en de van de blessure teruggekeerde Josh Williams zorgt voor een 22-19 stand na het eerste kwart.

In de beginfase van de tweede 10 minuten wil het zowel de Den Helder Suns als Apollo niet lukken om verder uit te lopen. Kenyuoe Ondaan vuurt met een driepunter 24-22 af, maar Apollo heeft niet de kracht om verder door te drukken. De Suns zien hierin kansen, en geven hun Helderse formatie weer kracht om uit te lopen. Via de driepunter van Michael Miller en de drive van Nino Gorissen slaat Den Helder een eerste gat in de wedstrijd: 30-22. Van dichtbij de basket kan Apollo geen ruimte creëren, dan moet het van buiten gebeuren. Het lukt Dexter Hope twee keer toe te slaan, maar dat is niet voldoende. Den Helder krijgt via Williams en Vanderhaegen weer van dichtbij de ruimte en hierdoor gaan de Suns met 39-32 de kleedkamer in.

 

Apollo slaat toe, maar gooit het net zo makkelijk weg

Het beeld van de wedstrijd blijft zich herhalen na rust. Apollo komt terug als Xavier Cannefax begint te scoren, maar Den Helder gaat gelijk weer toeslaan met driepunters van K.J. Byers en Van der Vuurst de Vries. Een verschil van 12 punten staat al snel op het bord, maar Cannefax laat het namens Apollo niet groter worden. Toch blijft Den Helder op veilige voorsprong. Het Belgische talent Vanderhaegen is steeds aanwezig als Den Helder punten nodig heeft, en Apollo kan via Cannefax enkel wat terug doen. Het verschil van 7 bij rust is dan ook nog steeds het verschil na het derde kwart: 57-50.

Apollo begint het laatste kwart met een driepunter van Siem Uijtendaal waardoor het verschil nog maar 4 punten is. Den Helder verliest dan vervolgens de bal, en Apollo vindt weer de driepunter. Cannefax deze keer: 57-56. Een minimaal verschil, waar het er vlak daarvoor nog 12 waren voor Den Helder. Den Helder scoort dan even niet, enkel een vrije worp van Yarick Brussen. Apollo mag ook vrije worpen nemen, en Jesse Markusse benut deze: 58-58. Apollo slaat toe, Apollo vindt opnieuw de driepunter via Cannefax: 58-61. Voorsprong nu voor de bezoekers, helemaal als Cannefax doorgaat. Den Helder vindt dan twee keer Yarick Brussen van dichtbij: 62-63. Kan Apollo opnieuw antwoord vinden op de aanval die ze daarvoor gespeeld hebben? Uijtendaal zegt ‘ja’, en de driepunter van hem betekent 62-66. Den Helder kan geen driepunter verzilveren, en Cannefax zet Apollo op een grotere voorsprong.

 

Siem Uijtendaal staat op in de slotfase. Foto gemaakt door Patrick Vischschraper.

 

Waar het verschil 12 was voor Den Helder, zo wordt het verschil 8 voor Apollo als ook Weijs gaat scoren: 62-70. Josh Williams mist dan de driepunter en Apollo mag achterin uitnemen. Alleen, Dexter Hope en Siem Uijtendaal begrijpen elkaar niet in de inbounce, want de bal gaat regelrecht over de zijlijn na de pass. Hier begint de slordigheid bij Apollo. Den Helder pakt uit na deze misser van Apollo, en doet dat via een dunk van Vanderhaegen en later met de and-1 van Van der Vuurst de Vries. Binnen twee minuten is het verschil nog maar één punt, maar dat verandert al snel in een nieuwe voorsprong voor de Suns via Byers. Brussen zet de Suns op veilige afstand en Apollo stelt er niks meer tegenover.

Den Helder wint met 77-73, maar Apollo heeft deze wedstrijd eigen handig weggegooid, te bedenken dat zij met 8 punten de wedstrijd over de streep konden trekken.