Past Meets Future, dat stond zaterdag centraal in de Apollohal. Oud-Amsterdam en oud-internationals bij zowel de mannen als vrouwen stonden tegenover elkaar. In beide gevallen won oud-Amsterdam, maar wat zegt winnen op zo’n gelegenheid als deze. Zoals oud-Amsterdam bij beide teams voor spektakel zorgde, zorgden de oud-internationals voor net zoveel spektakel en beleving! Bij het huidige Amsterdam Apollo was een overwinning zeker welkom. Dat lukte in het vierde kwart zeker. Apollo rekende fors af met Den Helder Suns door met 103-79 te winnen!

 

Een goed gelijkwaardig begin

Vanwege het feest Past Meets Future in de Apollohal was de hal al heel snel vol waardoor er ruim 1000 bezoekers aanwezig waren bij de avondwedstrijd die plaatsvond. In die wedstrijd opende Den Helder de wedstrijd namens Yarick Brussen. Even later is Apollo aanzet via meerdere inside treffers van Lucas Faijdherbe en van binnen Mladen Vitkovic. Een snelle start voor de thuisploeg is dan al gemaakt: 10-5. Verder laten de Suns het niet oplopen. Van onder de basket vinden ze opnieuw Brussen, en ook de drives van Nino Gorissen en Michael Miller.

Echter, steeds als Den Helder lijkt aan te klampen gaat Apollo er weer vandoor. Xavier Cannefax kan ook zijn drives verzilveren, en creëert daarbij in eerste instantie een and-1. Ook Siem Uijtendaal gaat zich met het scorende werk bezig houden. Waar hij eerst van dichtbij trefzeker was, is hij ook vanaf de driepuntslijn trefzeker. Twee keer zelfs waardoor de stand na het eerste kwart 23-16 is in het voordeel van de thuisploeg.

Al snel komt Den Helder in het tweede kwart terug in de wedstrijd. Zij vinden allereerst Boyd van der Vuurst de Vries die vanuit de hoek zeer trefzeker is met de driepunter: 25-21. Twee minuten later is het opnieuw Van der Vuurst de Vries die raak weet te schieten vanuit de hoek. De Suns komen dichterbij, maar Apollo vindt net op tijd Berend Weijs die voor wat ruimte zorgt. Lang zal deze ruimte niet duren, want voor de derde keer is Van der Vuurst de Vries zeer trefzeker met zijn driepunter: 29-29.

Den Helder gaat er weliswaar niet over heen. Apollo weet via meerdere één uit twee vrije worpen wat marge te creëren. Cannefax weet de weg naar de basket te vinden, maar Den Helder slaat toe met opnieuw een driepunter, en opnieuw via Van der Vuurst de Vries: 36-35. Vlak voor rust wordt bij Apollo Weijs gevonden die voor een drie punten verschil zorgt. Doordat Den Helder de bal verliest, is er kans voor de thuisploeg om de voorsprong te vergroten. Dat lukt middels een and-1 van Cannefax en staat het 41-35 voor Apollo bij rust.

 

De meiden van Laresz Dance verzorgden tijdens het hele event leuke half time shows! Foto is gemaakt door Patrick Vischschraper.

 

Evenredig duel tot aan het laatste kwart

De Suns openen de tweede helft met de vijfde driepunter van Van der Vuurst de Vries. Als ook Miller van dichtbij trefzeker is, staat er een minimaal verschil op het bord: 43-42. Beide teams weten even geen treffer te verzilveren. Apollo loopt niet uit en Den Helder herovert niet de voorsprong. Na 1,5 minuut is het Vitkovic die wordt gevonden bij Apollo. De bezoekers vinden op dat moment ook weer scorende impulsen. Thibault Vanderhaegen is onder de basket sterk en weet, na de driepunter van Cannefax bij Apollo, Den Helder weer terug te brengen middels zijn driepunter. Beide ploegen dus in de achtervolging, en Den Helder komt met een vrije worp van Golan Michaeli weer gelijk te staan: 55-55.

Ook nu weigert Apollo de voorsprong weg te geven aan de bezoekers. Weijs is al onder de basket gevonden, en later zorgt Uijtendaal met een driepunter voor een grotere marge. Cannefax zorgt via vrije worpen voor een verschil van zeven punten, een serieus verschil op dat moment. Den Helder steekt er een stokje voor om de thuisploeg verder te laten uitlopen. Vanuit de hoek is het K.J. Byers die met een driepunter het verschil terugbrengt tot vier punten. In de laatste minuten van het derde kwart slaat Apollo nog één keer toe met Uijtendaal en Cannefax: 66-60.

 

Apollo voluit!

Een spannende slotfase lijkt aanstaande. Maar Apollo is al snel klaar in de laatste 10 minuten. Mladen Vitkovic opent met een driepunter, en de Suns kunnen er niets tegenover zetten dan een fout te incasseren van Miller. Dat is zijn vijfde persoonlijke fout en krijgt daar bovenop nog een technische fout waardoor Cannefax één vrije worp erin mag leggen. Bovendien is het zijkant voor Apollo die gelijk toeslaat met een driepunter van opnieuw Vitkovic. In plaats van dat Den Helder tot zeven of zes punten terug komt staat Apollo in één aanval (ja hoe duur was deze technische fout van Miller) 13 punten voor.

Ook het schot van Van der Vuurst de Vries valt niet meer voor de bezoekers, en dan gaat Apollo weer verder. Opnieuw wordt Vitkovic gevonden bij de driepunterslijn, en opnieuw is het raak. Daarbij begaat Gorissen op deze driepunter nog een fout waardoor Vitkovic namens Apollo de and-1 verzilvert: 77-60.

Tweede helft was de helft van Xavier Cannefax! Foto is gemaakt door Van Eis fotografie.

 

Ook voor Gorissen is het de vijfde persoonlijke fout, en dus is de tank leeg bij Den Helder. Brussen en Van der Vuurst de Vries zijn niet meer trefzeker, en Apollo is dat des te meer. Ook Uijtendaal en Dexter Hope laten zien de driepunter te kunnen verzilveren, waarna in het Bijzonder bij Xavier Cannefax de ploeg volledig op sleeptouw neemt in de laatste minuten. De ene na de andere drive wordt door middel van een and-1 benut en komt uiteindelijk op 35 punten. Den Helder legt nog een paar keer aan via Ole Hoogsteden en David Idada, maar Apollo mag met een alley-oop dunk van Weijs het 100e punt aanteken en wint met 103-79 van Den Helder Suns. In een volle Apollohal met het event Past Meets Future is deze overwinning voor de bezoekers de kers op de taart!