Na meer dan driekwart van de wedstrijd leek het erop dat Aris in eigen huis de overwinning op Donar vervolg zou geven. Dat liep toch wat anders. Ruim 4:30 minuut voor het einde van de wedstrijd kreeg Aris er geen bal meer in, waardoor Apollo met 70-78 de zege naar zich toe trok.

 

Apollo start sterk aan de wedstrijd. Via driepunters van Dimeo van der Horst en Aron Royé en daarna nog een dunk van Berend Weijs nemen de bezoekers een 8-12 voorsprong. Als ook Mack Bruining tekent voor een driepunter neemt Apollo een voorsprong van 7 punten. Aris stelt gelijk orde op zaken. Inside is het steeds Griffin Kinney die langs zijn tegenstander heen draait en schutter Nick Masterson zet met een jumper de stand gelijk. Aan Apollo dus om weer wat terug te doen, en dat lukt. Allereerst een floater van Van der Horst, waarna een onsportieve fout van David Michaels Weijs de gelegenheid geeft om 17-21 in het eerste kwart te laten aantekenen voor Apollo.

 

Apollo gaat begin tweede kwart door met het scorende werk. Een and-1 van Weijs en een backdoor basket van Van der Horst zorgt voor 19-26. De coach van Aris Tony van den Bosch vlucht dan in een time-out, wat effect lijkt te hebben. Aris herstelt zich meteen. Opnieuw is het zoeken naar Kinney inside, waarna Michaels de trekker overhaalt met een driepunter en opnieuw Kinney met een and-1 voor 27-26 voor de thuisploeg zorgt. Kinney komt echter wel op 3 fouten in het tweede kwart, en wordt uit voorzorg ook naar de kant gehaald. Aan de andere kant is het bij Apollo Max van Schaik die al vroeg op 3 fouten komt. Aris gaat verder, met natuurlijk Nick Masterson. De rasschutter is niet te houden met zijn stepback jumpers die er één voor één in gaan. Aris in een scorende flow, maar aan de andere kant doorbreekt Malevy Leons de puntenreeks van de thuisploeg. Met een and-1 is het verschil weer teruggebracht tot één punt: 32-31. Toch valt Aris niet stil. Opnieuw is het natuurlijk Masterson die loskomt, en even later zorgt Deividas Kumelis met een driepunter voor een voorsprong van 7 punten aan de andere kant: 38-31. In de resterende drie minuten voor rust weet Aris niet meer te scoren. Apollo doet dat nog één keer via een driepunter van Weijs: 38-34 dus bij rust.

 

Kijk hier de samenvatting door podium.tv.

 

Na rust start Apollo gelijk goed via een and-1 van Max van Schaik. Drie punten dus voor de bezoekers na rust, maar gelijk ook drie punten voor de thuisploeg als Michaels zijn driepunter verzilvert. Apollo weer in balbezit via Royé, en die herhaalt hetzelfde kunststukje als wat Michaels doet, een driepunter: 41-40. Het begin van het derde kwart heeft daardoor iets weg van prijzenschieten. Aris legt even later aan voor een driepunter van Craig Osaikhwuwuomwan. Na de driepunter van de 2m11 lange ex-Amsterdammer besluit Masterson hetzelfde te doen. Aris begint weg te lopen: 49-42. Als dat niet genoeg is komt Michaels weer los met een driepunter. Verschil 10 punten: 54-44. Apollo moet iets terug doen om terug te komen in de wedstrijd. Aris was bezig met prijzenschieten, nu doet Apollo hetzelfde terug. Mack Bruining is van afstand trefzeker: 54-48. Aris is opzoek naar andere score mogelijkheden, maar weet Kinney op dat moment moeilijk bij de ring te krijgen. Van der Horst gaat namens Apollo verder met opnieuw een driepunter. Verschil weer één punt: 54-53. Aris stond er 10 voor, maar moet een nieuwe voorsprong zien te vinden. Michaels zorgt met twee vrije worpen voor een drie punten verschil, maar dat wordt meteen teniet gedaan. Royé komt door met zijn derde driepunter: 56 gelijk. Steeds als Apollo terug komt in de wedstrijd weet Aris terug te antwoorden. Ook deze keer is het raak. Kinney is nu wel trefzeker onder het bord, Masterson met zijn jumper en dan is het verschil weer 5 punten. Nog twee keer legt Apollo aan via Royé en Matthew van Tongeren, maar Aris gaat met een voorsprong het vierde kwart in: 61-58. Nog één keer 10 minuten spelen.

 

Aris start het vierde kwart gelijk goed met Osaikhwuwuomwan, maar bij Apollo is het prijzenschieten nog niet opgehouden. Leons zorgt met een driepunter voor 65-63. Het kenmerkende spel laat zich ook nu weer zien. Als Apollo terugkomt gaat Aris er weer vandoor. Osaikhwuwuomwan is met zijn derde driepunter trefzeker, en opnieuw een vijf punten voorsprong voor Aris. Hoewel dat van korte duur is, want voor je met je ogen kan knipperen heeft Van Schaik weer de bal en verzilvert twee punten. Aris verliest de bal, waarna David Michaels de fout maakt op Van der Horst wat zodirect twee vrije worpen oplevert. Michaels is het niet eens met de beslissing van de scheidsrechter, en krijgt daar nog een technische fout overheen. Omdat hij al een onsportieve fout had betekent een technische fout einde wedstrijd voor Michaels, en dus drie vrije worpen voor Apollo. De eerste vrije worp uit de technische fout wordt benut door Van Tongeren. Nu de andere twee vrije worpen van Van der Horst. Beiden gaan er niet in, maar omdat Weijs de rebound pakt heeft Apollo weer kans om wat terug te doen. Royé aarzelt niet, en verzilvert gelijk zijn vierde driepunter. Hierdoor komt Apollo zowaar op een (ja, hoe duur was deze technische fout) 68-69 voorsprong. Aris zoekt naar nieuwe mogelijkheden, maar Kinney heeft het tegenover Van Schaik heel lastig. Apollo heeft kans om de voorsprong te vergroten. Met succes, Bruining is goed voor zijn derde driepunter: 68-72. Wat kan Aris nog doen na de diskwalificatie van Michaels. Zoeken naar Masterson, die gelijk zijn jumper opnieuw verzilvert. Nog 4:30 te spelen, Apollo heeft een tegentreffer nodig om op een veilige marge te blijven. Eerder schoten Royé, Bruining, Van der Horst en Leons al hun driepunters raak, nu is het aan Van Tongeren om mee te doen met het prijzenschieten: 70-75. Aris krijgt er geen bal meer in. Ook Masterson lukt het niet meer om te scoren. Hierdoor komt de zege voor Apollo niet meer in gevaar en wordt het 70-78, waarbij Apollo weer kans heeft om te kunnen strijden voor de play-offs.

 

Ook een wedstrijd van Apollo Amsterdam bijwonen?

Koop hier je tickets!