Het betrof deel 3 van de Battle of the Cities dit seizoen. De eerste twee edities gingen naar Rotterdam, maar zaterdagavond maakte Apollo de dienst uit in de Apollohal. Na een gelijk opgaande eerste kwart ging Apollo er snel vandoor tot uiteindelijk 84-68.

 

 

Apollo neemt gaandeweg de wedstrijd afstand

Vorige week ging het in de slotfase mis in Den Helder. Een voorsprong van 8 punten werd binnen een minuut weggegooid, en dus is een overwinning dus meer dan welkom. Voorafgaand aan de wedstrijd was die kans wel aanwezig. Hoewel Rotterdam in het vorige kalenderjaar uitstekend begon, zo vindt begin 2020 het omgekeerde plaats. Van de laatste vijf competitiewedstrijden gingen er vier verloren. Toch is Feyenoord beter in het begin van de wedstrijd. Ze vinden Keyshawn Woods, een Amerikaanse guard die begin 2020 goed was voor respectievelijk 34, 30 en 23 punten in de eerste drie wedstrijden. Bovendien schoot hij steeds vijf driepunters raak in die wedstrijden. De laatste 2 wedstrijden kwam Woods op 6 punten en 0 driepunters, maar hij begint namens de bezoekers sterk en komt al snel op de 6 punten.

Feyenoord gaat hierdoor aan de leiding, maar Apollo gaat ook mee scoren. Xavier Cannefax zet de stand op 8-8 na zijn bekende drive naar de basket. Als international Willem Brandwijk namens Feyenoord stevig doordunkt, weet Apollo opnieuw Cannefax te vinden. Dit keer vanaf de driepuntslijn waardoor Apollo de eerste voorsprong pakt: 11-10. Feyenoord gaat verder, en doet dat twee keer via Jeroen van der List. Daarna houdt het plotseling op bij de bezoekers, en dat is niet te zeggen over Apollo. Zij geven op dat moment juist gas. Vrije worpen van Mladen Vitkovic zetten Apollo op voorsprong, waarna deze wordt uitgebreid. Siem Uijtendaal wordt twee keer vanaf de driepuntslijn gevonden, en tweemaal betekent dat raak: 21-14 is het dan na het eerste kwart.

 

Zie de doordunk van Willem Brandwijk. Foto gemaakt door Luka de Kruijf.

 

Apollo gaat begin tweede kwart gelijk verder met Cannefax die ook deze wedstrijd in zijn element is. Zoals vaak daagt hij de tegenstander uit om de confrontatie onder het bord aan te gaan. Drie keer slaagt hij in korte tijd erin: 28-16. Feyenoord moet ervoor zorgen dat ze niet gauw in de problemen komen. Eerder al in Weert en Den Bosch gingen ze in deze fase al finaal onderuit. Ze komen ietsjes terug in de wedstrijd. Coen Stolk en Raidell de Pree verzilveren hun jumpers en oud-Apollo Mack Bruining zorgt voor 28-22. Verder dan dat komt Feyenoord niet, want Uijtendaal vindt meteen zijn derde driepunter, en vindt even later driepunter nummer 4: 40-27. Apollo breidt de voorsprong uit dankzij Lucas Faijdherbe tot 45-29 bij rust.

 

Geen verweer van de tegenpartij

Na rust start Apollo gelijk goed dankzij vier vrije worpen van Uijtendaal (21 punten). Feyenoord moet iets terug doen om goed in de wedstrijd te komen. Hierbij wordt gezocht naar Quenten Snider die op dat moment meerdere jumpers weet te verzilveren en Rotterdam wat dichterbij Apollo brengt. Apollo krijgt wat moeite in de aanval, een tactiek die Feyenoord coach Toon van Helfteren graag hanteert: de verdediging op orde hebben. Maar aanvallend moet steeds gezocht worden naar Snider, en met twee driepunters van hem is het verschil nog maar 10 punten: 55-45.

Apollo moet iets doen om niet als vorige week in Den Helder de wedstrijd te verspelen. Cannefax wordt gevonden, en een belangrijke and-1 zorgt voor een groter verschil. Naast Snider staat er verder niemand anders op bij Rotterdam, of gaat er niemand mee met zijn scorende impulsen. Apollo maakt gebruik van deze situatie waarin Berend Weijs met een belangrijke driepunter voor 65-50 zorgt na het derde kwart.

Gelijk in het vierde kwart is de wedstrijd al snel gespeeld. Feyenoord is te afhankelijk van Snider alleen. Ze hebben geen afstandsschot, en moeten zich ook in de Apollohal overgeven aan een nederlaag. Nadat het verschil even weer 10 punten was, gooit Weijs er opnieuw een cruciale driepunter in. Apollo gaat vervolgens verder met veelal Cannefax (26 punten), en driepunters van Lucas Faijdherbe en Vitkovic zorgen voor de 84-68 eindstand. Apollo pakt een verwelkomende zege op Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball, en voor Rotterdam is het te hopen dat zij snel hun vorm van begin dit seizoen terugvinden.