Apollo Amsterdam heeft duidelijk afstand genomen van Den Helder Suns. De Amsterdammers sloegen in de laatste vijf minuten van de eerste helft een gat via een 10-0 run. Deze klap kwam Den Helder niet meer te boven. Apollo pakt de zege: 94-72.

Moeizame start gevolgd met regelmaat

De eerste tweeënhalve minuut beginnen bij beide teams rommelig. Zowel Apollo als Den Helder verzuimen meerdere kansen voor een openingstreffer. Toch is het Den Helder die als eerste scoort via een driepunter van Lavonte Dority die samen met Niels van Veen en Boyd van der Vuurst de guard posities moeten bezetten met het ontbreken van routinier Tjoe de Paula. Apollo weet gelijk toe te slaan dankzij ex-Heldernaar Max van Schaik, eveneens een driepunter. Maar Den Helder begint sterk. Ze vinden opnieuw een driepunter, dit keer Alex Laurent: 6-11. Apollo wil de zege van afgelopen dinsdag in Weert een vervolg geven, en zoekt daarvoor hun vertrouwde spelverdeler Aron Royé. Niet op scorende gebied is Royé een aanwinst, ook weet hij zijn medespelers zo aan te sturen dat er nieuwe scoremogelijkheden ontstaan. Met een driepunter en even later een and-1 uit de drive van hem komt Apollo dichterbij en zelfs op voorsprong. In de laatste halve minuut is het Tom Koopmans die vanuit een sky-hook Den Helder op een 21-22 voorsprong zet na de eerste 10 minuten.

Waar Den Helder via Dority opende met een driepunter is die eer bij het ingaan van het tweede kwart weggelegd aan Van der Vuurst. Bij een inside treffer van Quinterian McConico staat Den Helder nog altijd voor, maar deze voorsprong gaat gaandeweg verloren voor het team van coach Peter van Noord. Apollo zoekt in de lengte Van Schaik op die allereerst uitpakt met een verwoestende dunk en later met een penetratie naar de basket. Voor rust had hij al 12 punten, waarvan 6 in korte tijd op aangeven van Royé die even later met zijn derde driepunter al op 16 punten komt te staan voor rust. Problemen in verdedigend opzicht voor Den Helder, helemaal als Akeel Eduardo ook mee gaat doen met scorende werk. Een driepunter van hem zet Apollo op een voorsprong van acht punten: 41-33. Den Helder komt voornamelijk tot scoren vanuit shots off the dribble, maar geeft dat geen vervolg waardoor een 10-0 run niet te voorkomen is.

 

Aron was Man of the Match met 19 punten, 12 assists en 7 rebounds. Foto Wop van Eis

 

Eenvoudige eindklank in Amsterdams voordeel

Ook na rust begint Den Helder met de openingsscore, dit keer gaat de eer naar Dyon Halman. Maar Apollo is in de volgende aanval alweer aan de andere kant en mag Van Schaik weer krachtig doordunken. Den Helder heeft ook een dunkende center tot zijn beschikking. Dankzij zo’n exemplaar van McConico is het verschil nog altijd zes punten, totdat het mis gaat bij Den Helder. Goed mis, want Eduardo zet met een driepunter het verschil voor het eerst op meer dan 10 punten. Een and-1 van Berend Weijs zorgt voor een groter verschil waardoor Den Helder iets moet gaan doen om niet weggeblazen te worden uit de Apollohal. Het lijkt in eerste instantie te lukken via Van der Vuurst en Dority, maar Den Helder dreigt opnieuw een blow-out te moeten incasseren in de laatste minuten. Van Schaik schiet opnieuw zijn driepunter raak en dat doet Royé voor de vierde keer ook. Het verschil lijkt richting plus 20 te gaan, Rens van Ravensteijn zórgt ook dat het meer dan 20 wordt met zijn driepunter. Nog één drive naar de basket van Dority kan nog voorkomen dat het meer dan 20 wordt na driekwart van de wedstrijd: 69-50.

Apollo lijkt opnieuw af te stevenen naar een grote overwinning net als afgelopen dinsdag. In het vierde kwart rekenen ze af met Den Helder Suns. Finaal af zelfs. De gebroeders Yawende en Asante Landbrug komen bij het ingaan van de laatste 10 minuten het veld op om Royé en Van Schaik (beiden topscoorder met 19 punten) de nodige rust te geven. Het verschil wordt er niet kleiner door. Sterker nog, Apollo lijkt op alle vlakken Den Helder voor te zijn. In de rebounds slagen Asante Landbrug, Eduardo en Jesse Markusse meerdere keren erin om nieuwe schotpogingen te creëren. Hierdoor kan Eduardo opnieuw een driepunter erin gooien net als Van Ravensteijn. Enige speler die Den Helder enigszins nog van scoren kan voorzien is Laurent. Met meerdere jumpers en driepunters wordt hij topscoorder met 17 punten namens de bezoekers. Maar zodra Van Ravensteijn en Asante Landbrug naar de basket kunnen snijden en Markusse zijn driepunter kan verzilveren weet Apollo dat het verschil niet meer kleiner wordt en de wedstrijd met 94-72 kan afsluiten. Een wedstrijd waarin het de thuisploeg aanvallend en verdedigend goed afging en komende donderdag kan Apollo weer op weg richting het zuiden, want dan wacht New Heroes Den Bosch hen op.