Laatst plaatsten we hier op Social Media een post met de vraag: Wie is jouw favoriete Amsterdamse basketballer allertijden? Daaruit bleek dat Joe ‘the Bull’ Spinks de meeste stemmen kreeg. Laatst is nog contact geweest met Joe, maar eerst hieronder een kort stukje over hem:

 

Via Campbell in Amerika, Zweden, Finland, België en Portugal kwam Joe Spinks in 1998 naar Amsterdam met als missie om onder leiding van coach Ton Boot het kampioenschap na 29 jaar terug te halen naar de hoofdstad. Al gauw kreeg hij de bijnaam ‘the Bull’. Zijn mentaliteit om door te gaan, onder welke druk of tegen welke belemmering dan ook, had al snel succes. Met vier landstitels oprij was hij een welkome versterking voor de Amsterdamse en Nederlandse basketbalsport. Terecht dat hij dan ook als MVP gekozen is in 2000 en 2003.

 

Joe in actie namens de Ricoh Astronauts.

 

Joe besloot langer in Amsterdam te blijven na het tijdperk Ton Boot . Als speler behaalde hij nog één keer de beker en de landstitel, maar moest de moeilijke beslissing nemen om in 2006 zijn basketbalcarrière te beëindigen vanwege een meniscusblessure. Zijn loopbaan als coach begon in datzelfde jaar met de Amsterdam Astronauts, en ook die prestaties bleven niet onopgemerkt. Hij behaalde de halve finale (ten koste van zijn voormalig leermeester Ton Boot) en kwam net tekort voor een plek in de finale.

 

Na 11 jaar ging Joe terug naar de Verenigde Staten, om ook daar als coach verder te gaan. Recentelijk is nog contact geweest met Joe, en hij is nog steeds een high school coach in Amerika en werkt ook met ‘at-risk’ studenten. Hij en zijn familie maken het goed.