Vorig seizoen kwam deze basketballer nog uit voor Basketball Academie Limburg, dit seizoen is Matthew van Tongeren (25) te bewonderen in een Apollo shirt. Deze allround speler speelde op jonge leeftijd al in het Nederlands jeugd team en was landskampioen in 2012. Valt er nog meer te dromen? Na de dikke overwinning op BAL, interviewde Denley de forward over zijn dromen, doelen en weetjes die de echte fan niet eens weet…

 

Wat wilde je vroeger worden?

’’Op jonge leeftijd wilde ik al basketballer worden. Dit kwam omdat mijn vader basketbal speelde.’’

 

Hoe oud was je toen je begon met basketballen?

’’Uhm… even kijken. Ik was 7 jaar en ik woonde toen in Suriname. Mijn vader heeft mij toen leren dribbelen op een pleintje. Dus daar is het allemaal begonnen.’’

 

Wanneer wist je dat je echt goed was in Basketbal?

’’Dat zeg ik meestal niet over mezelf, maar toen ik uiteindelijk als 14 jarige in het Nederlands jeugdteam terecht kwam, wist ik dat ik iets goeds had gedaan. Voor die tijd had ik natuurlijk een hoop getraind en geoefend, maar vanaf dat moment ben ik me écht gaan richten op een basketbal carrière.’’

 

Wat breng jij in het team, zowel op het veld als daarbuiten?

’’Buiten het veld maak ik heel veel leuke grapjes. Ik ben ook 1 van de oudste spelers van het team dus ik neem wat ervaring mee. Apollo Amsterdam heeft aardig wat jonge spelers dus die probeer ik altijd iets te leren. Op het veld ben ik een allround speler, wat betekent dat ik heel veel dingen kan. Ik kan schieten, ik kan dribbelen, ik kan pasen. Daarnaast probeer ik mijn ervaring tijdens de games ook mee te nemen om de jonge gasten beter te maken.’’

 

Met wie uit het team kun je het beste vinden?

’’Haha! Met iedereen natuurlijk. Maar als ik iemand moet kiezen, uh.. Jesse Markusse. Die is helaas nu geblesseerd maar af en toe doen we wat leuke dingen samen. Zoals op stap en samen film kijken. Het is alsof we aan het daten zijn. Wij hebben een echte bromance!’’

 

Wat is tot nu toe het mooiste moment uit je carrière?

’’Dat is een hele goede vraag. Eigenlijk zijn er heel veel mooie momenten geweest. Ik denk toch mijn deelname aan het Nederlands team. Een EK is echt heel leuk om te spelen. ’’

 

Wat wil je graag binnen het basketbal nog bereiken?

’’Ik zou het leuk vinden om nog een jaartje in het buitenland te spelen maar mijn focus ligt nu bij Apollo. Ik zou graag met Apollo wat verder willen komen, dat we ook binnen Europa onszelf in de picture kunnen spelen. ’’

 

Wat is jouw tip aan jonge basketballers die graag willen doorbreken?

’’Je hebt natuurlijk heel veel jongens en meisjes die heel veel talent hebben, maar talent is niet alles. Je moet er ook heel hard voor werken. Dus de belangrijkste tip die ik wil geven is; als je hard werkt, kom je ver! ’’

 

Wat moeten Apollo fans van jou weten?

’’Haha! dat ik heel erg van eten hou!” Denley steekt instemmend zijn vinger op. Matthew: “Ja?! Het allermeeste hou ik nog van snoepjes!’’

 

Hoe was het om met Jito Kok te spelen?

’’Super leuk, het is natuurlijk een hele goede en ervaren speler. We hebben een goede klik dus hebben privé ook nog weleens contact. Zo nu en dan spelen we ook nog potje samen.’’

 

Kijk je nu al uit naar het volgende interview met een speler van Apollo Amsterdam? Blijf onze socials in de gaten houden.