Het grootste gedeelte van de wedstrijd was Apollo in het bezit van de voorsprong. Deze werd in het vierde kwart groter, maar men dreigde het toch weer uit handen te geven. Totdat Michael Madanly middels belangrijke vrije worpen de zege veiligstelde: 80-82.

Run & gun basketbal aan beide kanten

Bij de tip-off is het gelijk Michael Madanly die de eerste punten op het bord zet en het seizoen 2017-2018 opent. Rotterdam heeft in het begin moeite met de inside verdediging van Apollo en wanneer Berend Weijs en Dimeo van der Horst eveneens scoren moet coach Armand Solomon al snel ingrepen met een time-out. In eerste instantie lijkt die geen effect te hebben, omdat Apollo gewoon doorgaat met scoren, via onder meer een prachtige alley-oop van Weijs en een driepunter van Akeel Eduardo. Maar Rotterdam krijgt langzaam grip op de wedstrijd wanneer Kasper Averink en Chris Commons hun team op een 23-22 voorsprong zetten.

 

Gelijk na de twee minuten pauze zet Rotterdam de run voort. Robert Krabbendam heeft het op zijn heupen en komt vroeg in de wedstrijd op 10 punten. De turnovers van Apollo zorgen ervoor dat Rotterdam de voorsprong kan uitbreiden, totdat Apollo een moment vindt waarop zij rustig en beheerst spelen. Hierdoor weten Van der Horst, Tristan Enaruna en Eduardo Apollo weer op een 33-34 voorsprong te zetten. Van der Horst gaat dan nog een tijdje door waardoor Apollo op een voorsprong van vijf punten komt, maar het zijn Ties Theeuwkens (driepunter) en Jeroen de Baat (doordunk) die de stand bij rust op 40-40 zetten. Een mooi evenwicht zo aan het begin van de competitie.

 

Dimeo van der Horst (13) had een belangrijk aandeel in de wedstrijd: 19 punten. Foto: Luka de Kruijf.

 

Koelbloedigheid ondanks spannende eindfase

De aanvallen bij Apollo blijven na rust ook vloeiend verlopen. Een aantal driepunters van Madanly zorgen voor een klein gaatje. Verdedigend gaat het met ups en downs. Voornamelijk Commons weet veel uit te scoren uit second chance points. Toch weerhoudt het Apollo niet om door te gaan met scoren. Via passes van Weijs en Jesse Markusse scoort Van der Horst de drive naar de basket: 47-53, Apollo nog altijd aan de goeie kant van de score. Reboundend pakt Rotterdam hun voordeel, in aanvallend opzicht. Daardoor komen zij langzaam weer dichterbij door Theeuwkens. Het verschil is weer minimaal en in de slotfases van de eerdere twee kwarten kon Apollo de voorsprong ook al niet vasthouden. Dat lijkt te veranderen als Markusse een fraaie and-1 benut en de bonus vrije worp er feilloos in gooit. Diezelfde Markusse zet Apollo met een driepunter op een nog grotere voorsprong en dankzij vrije worpen van Weijs gaat Apollo met 56-63 aan de leiding na driekwart van de wedstrijd.

 

 

Van de thuisploeg wordt nog het een en ander verwacht als het gaat om een comeback. Commons lijkt bij aanvang van de laatste 10 minuten die wens te vervullen. Ook nu houdt Apollo niet op met scoren. Mack Bruining weet zijn driepunter feilloos te verzilveren: 58-66. Het lijkt echter alweer mis te gaan wanneer Kasper Averink van heel ver zijn driepunter middels een quick release erin gooit. Na een onsportieve fout van Bruining kan Rotterdam nog dichterbij komen. Coen Stolk benut zijn vrije worpen en Rotterdam krijgt nog balbezit. Het is echter Max van Schaik die een cruciaal schot blockt op zijn tegenstander en Bruining maakt zijn onsportieve fout goed middels een stepback shot. Rotterdam voelt dat het nu of nooit is en dat weet Averink ook. Nog een quick release exemplaar van hem zet het verschil op slechts twee punten. Markusse laat ook zien dat hij in de zomer aan zijn schot heeft gewerkt en zijn driepunter geeft Apollo weer lucht. Run & gun basketbal dus over en weer.

 

Maar wie pakt de eerste punten van het seizoen? Dankzij een backdoor score van Markusse lijkt Apollo dat te gaan worden: 66-73. Rotterdam heeft haast, maar het leidt tot weinig scores ten opzichte van Apollo die met een driepunter van Van Schaik op een voorsprong van 10 punten komt te staan. Het besef dringt op dat moment door bij Rotterdam dat het nu moet gebeuren. Allereerst scoren zij dankzij Ordane Kanda Kanyinda, het Belgische talent. Diezelfde Kanda Kanyinda weet met een driepunter het verschil kleiner te maken: 76-80. De schoten van Apollo treffen geen doel meer op dat moment, en bij Rotterdam des te meer. Opnieuw is de cruciale rol toebediend aan Kanda Kanyinda die twee vrije worpen benut. Apollo komt ook deze keer niet tot een score en zal een verdedigende stop moeten maken om de zege niet weg te geven. In eerste instantie mist Rotterdam haar eerste schotpoging, maar dan is daar opnieuw Commons die de aanvalsrebound pakt en de inlegger benut: 80-80. De veel beloofde Commons was trouwens ook met 19 punten de topscoorder van Rotterdam, voornamelijk bestaande uit second chance points. Nog 28 seconden is er te spelen. Wordt het verlengen of toch de overwinning mee naar terug naar de hoofdstad nemen. Madanly wil inside gaan, maar krijgt de fout mee en mag daardoor twee vrije worpen nemen. Hij laat zich niet beïnvloeden door de druk die mee speelt. Beiden worden benut en Rotterdam heeft nog 14 seconden over om een verlenging of zelfs een overwinning eruit te slepen. Commons lijkt te gaan voor de laatste optie, maar zijn driepunter treft geen doel. Coen Stolk pakt nog wel de rebound, maar uit alle haast gaat ook zijn putback er niet in en zo pakt Apollo Amsterdam de eerste overwinning van het seizoen, door in Rotterdam te winnen met 80-82. Een mooi begin van het seizoen met Michael Madanly als topscoorder met 21 punten, en aanstaande donderdag speelt Apollo haar tweede wedstrijd in en tegen Donar Groningen.

 

Auteur: Bryant Abath

 

KOOP HIER JE SEIZOENSKAART