Na Matthew van Tongeren kreeg Max van Schaik de microfoon onder zijn neus om antwoord te geven op de vragen van onze razende reporter Denley Philips.

 

In 2009 begon z’n carrière in Spanje, nu is Max van Schaik (27) sinds 2014 een vast gezicht van Apollo Amsterdam. Afgelopen najaar maakte hij nog een tijdelijk uitstapje naar New Heroes Den Bosch. Gelukkig is hij weer terug in Amsterdam. Wat heeft hij het meest gemist?

Denley sprak de 2 meter 7 lange speler over zijn doelen, de periode in Spanje en ontrafelde zelfs nog een gouden tip….

 

Hoe oud was je toen je begon met basketballen?

’’Ik denk dat ik een jaartje of 10/11 was. Ik begon op de basisschool met basketbal spelen. Dat vond ik heel leuk, dus heb ik toen besloten om met vrienden te starten.’’

 

Bij welke club speelde je toen?

’’Ik ben begonnen bij de Harlemlakers. Toendertijd zat die club in Badhoevedorp. Daar kom ik ook vandaan. Zij zijn nu verhuisd naar Amsterdam. Net als ik trouwens!’’

 

Wilde je altijd al basketballer worden?

’’Eigenlijk niet, want toen ik 15/16 jaar oud was ben ik voor het eerst gescout. Vanaf op moment dacht ik wel dat er eventueel iets in zou kunnen zitten. Voor die tijd heb ik daar niet aan gedacht en speelde ik voor de lol met vrienden.’’

 

Wanneer wist je dat je echt goed was?

’’Dat was dus eigenlijk vanaf het moment dat ik gescout werd. Ze vroegen me om in Spanje te gaan spelen. Dat doen ze natuurlijk niet zomaar, dus toen realiseerde ik me dat ik misschien wel meer kon bereiken met basketbal.’’

 

Ik hoor je iets vertellen over basketballen in Spanje.. Hoe was dat?

’’Dat was echt heel leuk. Het is natuurlijk een hele andere cultuur. Je traint daar vanaf jongs af aan al individueel. Dus je traint heel specifiek. Je maakt daar ook veel meer uren dan je hier maakt. Echt een hele andere, mooie ervaring.’’

 

Is er een verschil tussen basketbal in Nederland en in Spanje?

’’Ja zeker, er wordt daar veel meer tactisch gespeeld en veel meer individueel met spelers getraind. Dus je fundamentals als speler worden daarvan vele malen beter. Dat komt ook wel doordat je daar al op veel jongere leeftijd mee begint. ’’

 

Wat is het mooiste moment uit je carrière tot nu toe?

’’Uhm… goede vraag eigenlijk. Ik ben in Spanje kampioen onder de 20 jaar geworden. In Spanje is het niveau toch wel heel hoog, dus als je dan kampioen wordt, is dat wel heel goed.’’

 

Je bent sinds kort weer terug bij het team, wat heb je het meest gemist aan Apollo?

’’Ik denk dat de wedstrijden zijn. Ik trainde namelijk wel gewoon mee, ik was dus wel met de jongens bezig maar eindelijk beoefen je toch een sport om wedstrijden te spelen. De wedstrijden heb ik dus het meest gemist.’’

 

Wat wil je nog bereiken met je basketbal carrière? Bijvoorbeeld in het oranje spelen?

’’Dat is altijd wel een droom van mij geweest. Dus die droom heb ik nog steeds.’’

 

Wat moeten de fans van Apollo écht van jou weten?

’’Uhh.. wat moeten de fans echt van mij weten? Geen idee eigenlijk, ik ben ook gewoon een hele normale jongen dus er zijn ook geen speciale dingen wat iedereen van mij moet weten.’’

 

Wat is jouw tip aan jonge basketballers die willen doorbreken?

’’Probeer in Nederland vooral veel te trainen, want er zijn clubs waarbij je maar 2 á 3 uurtjes in de week traint. Dit is niet genoeg om écht door te breken. Dus probeer ergens anders zaaltjes te huren, of probeer met andere mensen te trainen zodat je echt individueel aandacht krijgt. Die trainingsuren zijn ook gewoon echt belangrijk.’’

 

Ben je ook zo benieuwd naar het volgende interview met een speler van Apollo Amsterdam? Blijf onze socials in de gaten houden. Het interview met Matthew van Tongeren gemist? Lees het hier terug!