De hele wedstrijd ging het gelijk op. Om en om pakten Apollo en Aris de voorsprong, maar Aris was met 81-75 de betere.

 

Verschil niet groot in het begin

Aris begint het beste aan de wedstrijd, en start met de dunk van Craig Osaikhwuwuomwan. Vervolgens, na de drive van Xavier Cannefax, gaat Aris door met Reinder Brandsma van binnen en de driepunter van Björn de Vries. Groter wordt het verschil niet, want Apollo slaat via Berend Weijs en een driepunter van Cannefax weer toe tot 9-9. De voorsprong wisselt wat als Mladen Vitkovic en aan de andere kant Andy Mazurczak in stelling wordt gebracht. De Friese thuisploeg sluit dankzij Brandsma met een 17-13 het eerste kwart af.

Het is Apollo dat sterk begint na de eerste 10 minuten. Dexter Hope start in het begin met een snelle score van dichtbij de basket. Daarna ondergaat Aris meerdere loop fouten en maakt Sjoerd Koopmans een onsportieve fout op Cannefax. Cannefax benut beide vrije worpen, en verzilvert gelijk zijn drive naar de basket. Aris mist en Apollo kan verder uitlopen. Dat doen zij dankzij de driepunter van Hope: 17-22.

 

Mladen Vitkovic omhoog voor de driepunter. Foto gemaakt door Adrie Hoogesteger.

 

Na de 0-9 run voor Apollo is Aris weer aan de beurt. Tijme van Dijk schiet eerst de driepunter raak. Mazurczak en De Vries bezorgen de thuisploeg weer de voorsprong: 26-22. Apollo scoort even niet meer makkelijk, maar vindt even later Noam Hasson die een driepunter weet te raken op het goeie moment. Aris blijft scoren, maar dat doet Apollo ook gaandeweg de rust iets beter. Weijs zorgt met een dunk voor een minimaal verschil, en na opnieuw het schot van De Vries wordt Hasson opnieuw gevonden voor de driepunter die voor de gelijkmaker zorgt: 34-34. De spanning blijft hiermee in de wedstrijd.

 

Aris sterker vanaf de vrije worp lijn

Steeds een wisselende voorsprong vlak na rust. Na opnieuw een dunk van Weijs zorgt Osaikhwuwuomwan voor de driepunter voor de voorsprong voor Leeuwarden, maar niet voor lang. Weijs is opnieuw inside sterk, waarna een and-1 ontstaat. Coach Ferried Naciri van Aris begaat daarna een technische fout waardoor Weijs zowaar twee vrije worpen benut. Cannefax scoort gelijk daarna de drive naar de basket: 39-44. Aris is gelijk aan zet, en doet dat meerdere keren via Samuel Iduwo. Met jumpers en inside scores zorgt hij voor de 46-46 gelijkmaker.

Verder laat Apollo het even niet komen. Vitkovic is met een driepunter trefzeker en zet het verschil op drie punten. Nadat Aris iets terug doet via Koopmans, gaat Apollo weer verder met een driepunter. Dit keer is het Siem Uijtendaal die de trekker overhaalt: 48-52. Gelijk daarna laat Aris zien ook driepunters te kunnen schieten. Cedric Dedecker gaat omhoog, en meteen is het raak. Daarna als Apollo niet scoort doet Torben Tönjann hetzelfde en zet Aris op voorsprong: 54-52. Apollo laat in het derde kwart nog één driepunter zien. Deze komt via Jesse Markusse: 58-55.

Het laatste kwart is een sterk begin voor de thuisploeg. Iduwo en Mazurczak zorgen voor een grotere voorsprong voor Aris met hun driepunters: 69-61. Apollo vindt Vitkovic en Hasson en twee en drie punten laten toekennen en de spanning terugbrengen in de wedstrijd. Aris valt echter niet stil, maar Apollo doet dat ook niet. De kracht bij Aris in deze wedstrijd ligt in het benutten van vrije worpen. Vier benutte vrije worpen van Osaikwuwuomwan zet Aris op 73-70 met nog drie minuten te gaan.

 

Spannende slotminuten

Beide teams vallen stil in de aanval. Er is nog anderhalve minuut te spelen, en Apollo scoort voor het eerst sinds een lange tijd. Vitkovic dunkt een minimaal verschil op het bord: 73-72. Aris heeft het balbezit, en vindt Osaikwuwuomwan, maar ziet dat zijn schot door Weijs geblockt wordt en de rebound pakt. Kans dus voor Apollo om toe te slaan.

 

Belangrijk block van Berend Weijs.
Foto gemaakt door Adrie Hoogesteger.

Vitkovic gaat omhoog voor twee punten, maar mist. Aris heeft balbezit, en scoort 37 seconden voor het einde de and-1 via Mazurczak: 76-72. Apollo moet fouten maken in de hoop dat Aris vrije worpen laat liggen. Maar zoals gezegd, Aris benut de vrije worpen en blijft op veilige marge. De laatste score van Uijtendaal zorgt voor een 81-75 eindstand voor Aris. Apollo was dichtbij, maar kan het net niet afronden. Komende zaterdag is te hopen dat het geluk nu wel in handen is van Apollo, dan wacht thuis BAL Weert.