Patrick Faijdherbe blijft hoofdcoach Apollo Amsterdam

Patrick Faijdherbe is ook komend seizoen de hoofdcoach

 

Het is weer zover: een nieuw basketbalseizoen staat voor de deur. Lange tijd was onduidelijk hoe dit seizoen voor Apollo Amsterdam eruit zou komen te zien, maar sinds vorige week hebben zich grote ontwikkelingen plaatsgevonden. We blikken met coach Patrick Faijdherbe terug op afgelopen zomer en gaan ook in op de vooruitzichten van aankomend seizoen in de Apollohal.

 

Afgelopen zomer was het een lange tijd radiostilte omtrent de ontwikkelingen. Hoe heb jij afgelopen zomer beleefd?

“Net zo vervelend als alle mensen eromheen. Ik hoorde niks en wist eigenlijk ook niet wat er zou gaan gebeuren voor komend seizoen. Ik zat ook af te wachten, terwijl spelers mij ook tussendoor belde en appte om te vragen wat er nog gaat gebeuren. Helaas kon ik daar geen antwoord op geven, dus dat was wel frustrerend. Gelukkig zijn we nu weer begonnen en kijken we vooruit.”

 

Vorige week werd er een geheel nieuw bestuur gepresenteerd, alsmede nieuwe ontwikkelplannen. Hoe kijk jij daar naar?

“Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen tijd heb gehad om daarmee bezig te zijn, omdat ik vooral veel ben bezig geweest met het team en met de ontwikkelingen daarin. We hebben heel weinig spelers en zijn ook nog steeds bezig spelers te laten bijtekenen. Ik was meer daarmee bezig dan met het nieuwe bestuur en daar omheen.”

 

Lange tijd heb je natuurlijk moeten teren op spelers als Aron Royé en Dimeo van der Horst. Zij zullen er dit seizoen niet meer bij zijn. Pas je jouw coachingstijl daar als zodanig op aan?

“Goeie vraag. Ik zal natuurlijk een aanpassing daarop moeten maken. Dimeo  en Aron waren natuurlijk allebei een verlengstuk van mij. Zij wisten precies wat ik wilde en wat niet. Nu heb je vier tot vijf nieuwe jongens die deze ervaring niet hebben. Er zal meer met tactiek gecoacht worden en wat andere speelstijlen bedacht worden, maar dat gaat zeker wel goed komen.”

 

Zoals altijd fanatiek coachend vanaf de zijlijn!

 

Dan kijken we inhoudelijk naar het team. Belangrijk is zeker dat spelers als Berend Weijs en Dexter Hope gebleven zijn.

“Zeker, want je moet een aantal van de kern zien te behouden. Als je weer opnieuw zou zijn begonnen met 10 nieuwe spelers, dan wordt het zeker een moeilijk verhaal. Nu heb je in elk geval drie tot vier spelers behouden. Met dat heb je de kern van vorig jaar, weliswaar zonder de twee veteranen, zeker terug en kan je zeker weer een aardige ploeg op de been hebben.”

 

We zien daarnaast nog altijd talentvolle spelers als Lucas Faijdherbe, Kenyuoe Ondaan en Siem Uijtendaal.

“Klopt, we hebben in de jeugd zeker een aantal hele leuke spelers rond lopen. Siem heeft mij in de pre-season echt verrast, die heeft het echt heel goed gedaan. Ik denk dat Kenyuoe het ook zeker goed zal doen. Lucas zal nu meer volwassen worden en bij de rest kunnen aansluiten. Maar ja dat is het luxe van Amsterdam; er zijn altijd jongens die hier wonen en willen gaan spelen.”

 

Dan zien we ook een aantal nieuwe gezichten. Te beginnen bij Xavier Cannefax.

“We hebben hem gescout via scouts binnen de club, en zelf heb ik ook een aantal tapes van hem bekeken. Het zal wel nog even duren voordat hij kan spelen aangezien de IND papieren nog niet rond zijn. Ik zie er zeker naar uit om een goeie point guard als Xavier erbij te hebben. Met Aron waren we natuurlijk altijd gewend een goeie point guard te hebben. Ik hoop dat Xavier in elk geval hetzelfde kan brengen als hij.”

 

Ook nieuw: Noam Hasson.

“ja, Noam Hasson. Een Israëlische jongen. Komt van Hapoel Tel Aviv. Hij is een talent, en hij heeft in de pre-season gespeeld en veel mooie dingen laten zien. Moet nog best veel leren, en ik ben zelf ook wel benieuwd op welke manier we hem als een guard zullen inzetten.”

 

Verder is er nog een nieuwe aanwinst te bekennen: Mladen Vitkovic.

“Dat is echt een super speler! Het is een slimme jongen, een oude jongen ook. Hij speelt ook als een veteraan. Ik denk dat zowel het Amsterdams publiek als wij zelf heel veel plezier gaan beleven met hem.”

 

We hebben het team wat in kaart gebracht. Wat zullen de verwachtingen voor komend seizoen kunnen zijn?

“Als we met Xavier heel veel kunnen inbrengen denk ik dat we zeker weer een mooie battle hebben met de onderste 4 teams, en dan denk ik dat we zeker weer voor de 5e/6e plaats kunnen gaan. Dat is ook mijn streven in een beginjaar als deze. Als we het team meer op rolletjes hebben, en we trainen echt volledig samen (wat nu nog absoluut niet aan de orde is geweest), dan denk ik dat we veel teams kunnen verrassen.”

 

2020 komt eraan, een nieuw decennium dus. Wat denk je; een nieuw decennium, een nieuw begin?

“Sowieso! Ik hoop dat het nieuwe bestuur ook heel veel goeds zal brengen. Het is ook goed om weer een frisse wind door de club te laten waaien, en ik hoop dat we daarmee zeker de vruchten van kunnen plukken. laten we hopen dat dat gebeurt dit jaar.”