Door Martin Hoekstra
LEIDEN, 27 maart 2019 – Zorg en Zekerheid Leiden heeft een soepele overwinning geboekt op Apollo Amsterdam. De bezoekers moesten halverwege het tweede kwart passen, maar kwamen na rust nog heel even terug. Daarna wist de Leidse ploeg nog een aanzienlijk verschil op de borden te brengen: 89-58.

 

De toeschouwers in de Vijf Meihal keken in het eerste kwart hun ogen uit. Zorg en Zekerheid Leiden begon wat slordig aan de wedstrijd en tekende meteen voor een aantal turnovers. Apollo Amsterdam profiteerde daar optimaal van. Via onder meer driepunters van Aron Royé, Matthew van Tongeren en Dimeo van der Horst namen de Amsterdammers in nog geen zeven minuten tijd een voorsprong van 8-16. Lang mocht Apollo helaas niet van deze voorsprong genieten. Marijn Ververs en Clayton Vette knalden er driepunters in voor de Leidse ploeg, waar coach Rolf Franke al vroeg aan het wisselen sloeg. Zo kwam Troy Koehler in het eerste kwart ook al binnen de lijnen. Een lay-up van Darius Thompson bekroonde een 9-0 run, die leidde tot een stand van 20-19 na tien minuten basketbal.

Zorg en Zekerheid Leiden begon niet scherp aan het tweede kwart. Nu kon dat van Apollo ook niet gezegd worden, maar waar de Leidse ploeg in de eerste vier minuten niet aan scoren toekwam, daar tekende Apollo via Van Tongeren (driepunter) en Jesse Markusse vijf punten aan. Markusse was overigens een verrassende aanwezige. Zijn hersteloperatie werd op het laatste moment een week uitgesteld, dus de center kon woensdagavond gewoon acteren.
Kenneth Simms was na vier minuten de eerste Leidse speler die wist te scoren: 22-24. Dit bleek de opmaat te zijn voor een 14-0 run van Zorg en Zekerheid Leiden.  Berend Weijs wist uiteindelijk de ban voor Apollo te breken. Een vierde drietje van Van Tongeren bracht de marge terug naar zeven punten (36-29), maar daarna meldde Simms zich weer aan het front. De Amerikaan liet een paar fraaie staaltjes van handigheid zien en dunkte ook nog een alley-oop pass van Thompson binnen. Het laatste woord van de eerste helft was aan Hope, die met een drietje de ruststand op 40-32 bracht.

 

Door scores van Simms en Watson liep Zorg en Zekerheid Leiden in het derde kwart aanvankelijk uit naar 46-32. Apollo gaf zich echter nog niet gewonnen en kwam mede door driepunters van Van Tongeren (de vijfde bom) en Royé terug in de wedstrijd. Vette en Weijs wisselden driepunters uit. Na twee opeenvolgende scores van Van der Horst was het vier minuten voor het einde van het derde kwart 51-46. Dichterbij kwam Apollo vervolgens niet meer. In het restant van het derde kwart wist alleen nog Van Tongeren een punt te scoren. De Leidse ploeg had geen last van die droogte, want De Jong en Thompson scoorden er lustig op los. Een drietje van De Jong bepaalde de stand na drie kwarten op 64-47.

 

In het vierde kwart speelde Apollo vooral met hun youngsters. Wat ervoor zorgde dat ZZ Leiden eenvoudig tot score kwam. Pas na vier minuten tekende Lenno Witteveen voor de eerste veldscore namens de Amsterdammers: 72-49. Simms produceerde nog eens twee dunks, op weg naar zijn double double: 22 punten en 10 rebounds. De wedstrijd was natuurlijk al lang gespeeld, waarna beide coaches wat meer de bank op gingen. Daan Marinissen profiteerde hier van door nog gauw even vier punten voor Apollo te maken. Aan Leidse zijde deed Koehler datzelfde, maar hij had ook nog een hoog block op een lay-up van Hope. Thompson pakte met zijn lange armen nog een steal en haalde daarna nog even verwoestend uit. Dit alles leidde tot een eindstand van 89-58. Die score kwam ook tot uiting bij het bekijken van de schotpercentages. Waar Zorg en Zekerheid Leiden afwerkte tegen 58,0% (tweepunters zelfs tegen 70,6%), daar kwam Apollo niet verder dan 32,8%.

Voor Apollo staat zaterdag het belangrijke duel voor kwalificatie van de play-offs tegen Aris Leeuwarden op de rol. Deze wedstrijd wordt gespeeld in de Apollohal. Zorg en Zekerheid Leiden kan zich nu gaan richten op de bekerfinale van aankomende zondag.