De start van een nieuw basketbalseizoen vond afgelopen vrijdagavond plaats. De eerste wedstrijd in de BNXT League was thuis tegen The Hague Royals. Beide teams hadden veel moeite in de aanval, maar aan intensiteit ontbrak het niet. De Apollohal kon na 1,5 jaar weer publiek ontvangen, en die waren getuige van een prachtige opening van het seizoen! De nieuwe tribunes werden allemaal in gebruik genomen en het was een enorm sfeervolle avond, met een prachtige drumband tijdens de rust. Apollo speelde een spannende wedstrijd tegen The Hague Royals, waarbij beide teams elkaar nauwelijks ontliepen. De thuisploeg stond vrijwel de hele wedstrijd voor, maar kon nooit echt een beslissend gat slaan. Toch werd het publiek getrakteerd op een prachtig slot. Tibor Taras ontving in de laatste seconde de bal en schoot met een driepunter de overwinning richting Apollo met 47-46.

Moeizame aanval gepaard met intensiteit

De ploeg van coach Wierd Goedee kent een aantal nieuwe spelers. Tibor Taras is daar één van. Zijn spel, met name de driepunter, moet voor het scoreverloop zorgen. Matthias Runs komt vanuit BV Amsterdam, en vooral in verdedigend opzicht is hij nuttig voor de hoofdstedelingen. Ook nieuw: Justin Mitchell, maar die zal nog niet in actie komen vanwege een blessure. De bezoekers uit Den Haag moeten het zoals vaak hebben van hun wegkapitein: Deividas Kumelis. De Litouwse guard is al een tijdje een bekende in Nederland, aangezien hij vorig jaar bij Royals veel inbracht en daarvoor bij Aris Leeuwarden. Bij de tip-off is het Taras die de steal pakt en de lay-up verzilvert. Apollo komt voor het eerst op voorsprong, maar bij die score zou het een lange tijd blijven. De bezoekers scoren ook niet veel. Kumelis is het die als eerste scoort, waarna hun Amerikaanse inbreng Arben Camaj aanvult met een tip-in. Vreemd genoeg zouden dit de weinige scores zijn, want daar komen nog enkel één vrije worp bij van Matthias Runs en bij de Royals van Bryce Smith. In het tweede kwart lijkt Apollo beter in de wedstrijd te komen als Jacopo Bertotti zich wat meer bezighoudt met het scoren. Na een mooie jumper volgen nog twee mooie drives naar de basket. Berend Weijs zet met een dunk het verschil op zeven punten, maar gelijk daarna zijn de Royals aan zet. Ze plaatsen zowaar een 0-9 run dankzij een and-1 van Marnexson Knepa. Een driepunter van Tom Ackermans zet de bezoekers weer op voorsprong. Een 16-16 stand bij rust dankzij de dunk van Berend Weijs is een hele lage stand te noemen. Maar aan de intensiteit ligt het niet. Apollo vecht voor elke bal en pakt daardoor veel steals.

Een zeer spannend slot

Vlak na rust komen de Royals weer langszij. Ackermans begint op schot te komen, en ook Casey Lopes begint aan het scorende werk mee te doen. Vervolgens is Apollo weer aan zet, want aanvallend vallen zij niet meer zo stil. Taras zet de stand met een driepunter gelijk. Dat geeft de thuisploeg weer wat extra kracht, vooral ook door de steun en aanmoedigingen van het vele publiek. Een sfeerrijke hal geeft in dat opzicht een extra prikkel aan deze wedstrijd. Vrije worpen van Berend Weijs en Dexter Hope vergroten de voorsprong tot vijf punten. Toch komen de bezoekers weer terug in de wedstrijd als Ackermans opnieuw raak schiet. Sergio de Randamie komt op dat moment ook in de wedstrijd, en laat zien dat wat Ackermans kan dat hij dat ook kan. Met een driepunter is het verschil weer vijf punten na het derde kwart: 35-30. De winnaar van deze wedstrijd moet het vooral van vechtlust en intensiteit hebben. Ook dat is wat het publiek terug ziet in de wedstrijd. De dunk van Weijs brengt het verschil op zeven punten, maar de Royals komen opnieuw terug. Lopes begint met een driepunter, maar dichterbij komen ze nog niet. Denzel Ndongosi zorgt op dat moment voor een belangrijke inbreng in de wedstrijd. Hij vergroot het verschil weer naar vijf punten: 41-36. De Royals zoeken op dat moment hun spelverdeler weer op: Kumelis. Van de Litouwse wegkapitein hebben we op dat moment nog niet veel gezien. Nu zorgt hij met een drive en een jumper voor een minimaal verschil. Vooral de 41 punten van Apollo blijven een tijdje op het bord staan. Toch weerhouden zij de Royals er voorlopig van om op voorsprong te komen. Blocks van Weijs, Ndongosi en Benicio Leons komen op het goede moment.

De laatste minuut

Apollo scoort zelf ook niet, en zo gebeurt het dat op één minuut voor het einde de Royals toch een voorsprong pakken. Het is Camaj die met een driepunter voor 41-43 zorgt. Apollo moet snel iets terugdoen om de achterstand niet verder op te laten lopen. Bij de driepuntslijn wordt Dexter Hope gevonden en die schiet raak. De thuisploeg staat weer voor: 44-43. Apollo stopte veel aanvallen af van de Royals, kunnen ze ook deze aanval stoppen? Kumelis legt aan voor de Royals, op de manier zoals hij afgelopen seizoen tegen BAL Weert ook de driepunter verzilverde. Ook nu schiet hij raak en staan de Royals opnieuw twee punten voor: 44-46 met nog 19 seconden te gaan. Coach Wierd Goedee neemt een time-out, en gekozen wordt om de bal op eigen aanvalshelft op te brengen. Dat lukt zonder problemen, Taras dribbelt de bal richting de aanvalshelft. Omdat de Royals op twee teamfouten staan mogen ze nog een fout maken. Dat gebeurt, en met nog 11 seconden te gaan neemt Apollo uit op eigen aanvalshelft. De bal komt bij Sergio de Randamie. Hij gaat voor het schot, maar die gaat mis. De Royals lijken de zege binnen te hebben, ziet ook coach Bert Samson. Maar hij ziet ook dat Dexter Hope achter de bal aan duikt en het balbezit voor Apollo behoudt. Via Berend Weijs komt de bal met nog twee seconden te gaan bij Taras die onmiddellijk voor het schot gaat. In de buzzer van de wedstrijdklok verdwijnt de bal door het netje, en de Apollohal ontploft bij het zien van deze driepunter. De ontlading is groot en een prachtig slot voor de thuisploeg is een feit. De Royals hadden aan het eind lange tijd zicht op de overwinning, maar moet de laatste driepunter van de jarige Taras incasseren waardoor Apollo het eerste duel wint met 47-46. Aanstaande zondag mogen de mannen van Wierd Goedee zich opmaken voor het duel in en tegen Donar Groningen.