Amsterdam tegen Rotterdam; dat zijn altijd wedstrijden met een speciaal tintje. Na de overwinning op Den Helder Suns kon Apollo met frisse moed vertrekken richting Topsportcentrum Rotterdam. Tegenstander Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball kende een goede start door te winnen van Aris Leeuwarden en Basketbal Academie Limburg, maar verloor daarna twee maal met ruime cijfers van Zorg & Zekerheid Leiden. Beide teams hadden dus veel belangen op deze woensdagavond. Apollo wil natuurlijk een tweede overwinning oprij pakken, terwijl Feyenoord weer een overwinning wil opeisen. Na een moeizaam eerste kwart nam Apollo gaandeweg het tweede kwart de leiding, bouwde deze na rust uit en speelde het zakelijk uit tot een 71-77 overwinning. Daarmee staat Apollo nu op de derde plaats in de BNXT competitie.

Apollo excelleert rond de driepuntslijn

Balbezit is voor Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball, en in handen van Jeroen van der List. Voor Apollo is het vaak lastig om grip te krijgen op de 2m13 lange center. Na goed verdedigend werk van Sergio de Randamie lukt het Van der List toch te scoren vanuit de turnaround jumper. Bij Apollo is daar gelijk het antwoord van Justin Mitchell. Apollo staat aanvallend wellicht voor een lastige taak. Een team gecoacht door Toon van Helfteren, in dit geval Rotterdam, staat bekend om het uitvoeren van een energievretende verdediging waardoor de scores aan de lage kant kunnen blijven. Sergio de Randamie heeft maling aan de verdediging die Rotterdam wil neerzetten, en schiet gelijk de eerste driepunter namens Apollo raak. Het zou overigens niet de enige driepunter zijn in de eerste helft. Bij Feyenoord ontstaat er dan een probleem. CJ Jones, de veelvraat op scorend gebied namens Rotterdam, gaat hinkend naar de kant en komt niet meer in actie deze wedstrijd. Voorlopig zit dat de thuisploeg niet in de weg. Jarrid Rhodes en Van der List schieten hun driepunters raak, en even later maakt Van der List 12 tegen 5 voor Feyenoord. Hij komt op dat moment op zeven punten in de wedstrijd. Apollo valt niet stil, en slaat meteen toe met een driepunter van Dexter Hope. Als Rotterdam dan even niet scoort, is het Mitchell die dat namens de hoofdstedelingen wel doet. Zo blijven beide teams doorgaan met scoren in het eerste kwart, al is het Apollo dat na de volgende driepunter van De Randamie even stil valt. Feyenoord heeft Jonathan Holton in het veld staan. De zeer ervaren Amerikaan pakt rebound na rebound en zorgt voor tweede kansen in de aanval. Niels Foerts vergroot het gat met een driepunter, waarna Holton met weer een aanvallende rebound de stand op 23-15 zet na het eerste kwart.

Diezelfde Holton pakt opnieuw de rebound en zet Rhodes in scorende positie waardoor Rotterdam op een voorsprong van 10 punten komt. Wie gedacht had dat Rotterdam zou uitlopen op een grotere en comfortabele voorsprong had het mis, goed mis. Apollo pakt opnieuw uit met driepunters. Matthias Runs staat al klaar om te schieten, en met succes. Zijn driepunter is een eerste teken voor wat er komen gaat. Vervolgens pakt Denzel Ndongosi de steal en sprint naar de overkant om te dunken. Tegen Den Helder was deze nog mis, maar nu in Rotterdam doet hij dat niet: 25-20. Rotterdam begint moeite te krijgen met de verdediging van Apollo, en met opnieuw een driepunter is het zowaar 25-23. Ndongosi is het die raak schiet. Apollo blijft voorlopig in de achtervolging. Coen Stolk en Foerts zorgen ervoor dat Feyenoord niet op achterstand komt, maar Apollo creëert de kansen die ze willen krijgen. Berend Weijs wint het 1 tegen 1 duel met Holton, en verzilvert twee punten middels een sky-hook. Tibor Taras laat vervolgens zien wat hij het hele seizoen al zo goed doet: de schoten, en vooral de driepunter, raak schieten: 31 gelijk. Opnieuw staat de verdediging goed bij Apollo. Benicio Leons en Denzel Ndongosi zijn er snel bij om de steals te pakken. Opnieuw regent het dan driepunters aan de kant van Apollo. Taras zet met opnieuw een driepunter Apollo op een voorsprong, en later doet Mitchell hetzelfde: 36-41 en al 8 uit 9 driepunters van Apollo in de eerste helft. Feyenoord wil er nog niet aan. Mack Bruining kan ook raak schieten en doet dat ook. Toch houdt Apollo grip op de verdediging van Feyenoord. Benicio Leons draait weg om zijn tegenstander en scoort. Apollo leidt vervolgens balverlies en Van der List maakt er gebruik van om zijn elfde punt van de wedstrijd te maken, acht seconden voor rust. 41-43 lijkt de ruststand te worden, ware het niet dat De Randamie Leons binnen een seconde vindt waardoor Apollo met een 41-45 voorsprong de rust in gaat. 30 punten voor Apollo in het tweede kwart, en 8 uit 9 driepunters in de eerste helft!

Apollo bouwt uit en speelt het klaar

Na rust weten beide teams niet te scoren in de eerste twee minuten. Na lange tijd is het Holton die namens Feyenoord voor een and-1 zorgt: 44-45. Apollo laat het niet verder oplopen. Leons gaat opnieuw door met scoren, zijn zesde punt oprij. Na een turnover van Feyenoord is het Mitchell die weer toeslaat, en vervolgens ook een steal pakt en De Randamie rond de driepuntslijn laat schieten. Weer weet Apollo raak te schieten vanaf die positie: 44-52, Apollo loopt weer weg. De verdediging van Apollo is ook effectief, gezien het aantal turnovers dat Feyenoord moet incasseren. Dat geeft de gelegenheid om verder uit te lopen. Berend Weijs begint steeds meer een scorende rol te krijgen, en ook Leons weet raak te schieten waardoor het verschil 12 punten wordt: 46-58. Er ontstaat dan een probleem bij Apollo; Justin Mitchell gaat geblesseerd naar de kant. Echter, net als in het tweede kwart en in de wedstrijd tegen Den Helder Suns zien we dat Apollo niet terugvalt als er andere spelers op het veld staan. Ze blijven het Feyenoord lastig maken met hun verdediging. Beide teams schieten op dat moment niet zo zuiver vanaf de vrije worp lijn, hoewel het Stolk is die met één vrije worp de stand terugbrengt tot 50-60 na driekwart van de wedstrijd.

Kan Apollo deze marge vasthouden? Zal de bekende verdediging van coach Van Helfteren namens Feyenoord zijn werking krijgen? Voorlopig is het Apollo dat goed aan het laatste kwart begint. Een steal en score van Lucas Faijdherbe vergroot het verschil. Toch vallen beide teams even efficiënt aan. Holton scoort aan de kant van Feyenoord, iets wat Jacopo Bertotti aan de andere kant ook doet. Zo’n zelfde scenario doet zich ook voor met Rhodes en Weijs waardoor het verschil niet verandert. Sterker nog, het is Taras die op de vrije worp lijn voor een verschil van 14 punten zorgt: 54-68. Kan Rotterdam nog iets terug doen in hun thuisduel? Belangrijker aan de kant van Apollo is dat Mitchell weer terug is in het veld. Hij zou de topscorer worden met 17 punten en 10 rebounds, opnieuw een double double dus voor hem. De problemen voor Apollo ontstaan als ze zich enorm van de wijs laten brengen op de vrije worp lijn. Weijs en Mitchell missen in grote getalen hun vrije worpen waardoor Rotterdam de gelegenheid krijgt om terug te komen in de wedstrijd. Een jumper van Coen Stolk lijkt een teken te zijn dat het gaat gebeuren: 60-69. Brengt Mitchell middels vrije worpen Apollo weer boven de tien puntengrens? Nee, ook nu wordt twee keer gemist. Rotterdam kan nog dichterbij komen. Een jumper van Rhodes zorgt voor 62-69. Weer mag Apollo vrije worpen nemen, en weer door Weijs. Laat hij zich ook nu van de ‘Weijs’ brengen? Nee, beiden gaan raak, en dat doet even later Taras ook. Er is niet veel tijd meer op de wedstrijdklok, en Rotterdam is ongecontroleerd en te gehaast bezig in de aanval waardoor er grote hoeveelheden turnovers ontstaan. Hierdoor komt Apollo nooit echt in gevaar en behouden ze hun veilige marge. De klok is nu hun vriend, en dus wordt deze volop uitgemolken in de aanvallen die worden opgezet door de hoofdstedelingen. Apollo houdt de voorsprong in tact en gaat de uitwedstrijd in Rotterdam winnen met 71-77 van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. Komend weekend is er geen wedstrijd, maar volgende week zaterdag 23 oktober zal Apollo om 15:00 uur hun volgende thuiswedstrijd spelen tegen Basketbal Academie Limburg uit Weert.