Vrijdagmiddag werd de nieuwe speler voor Apollo Amsterdam bekend gemaakt: Roger Moute a Bidias. De 26-jarige Kameroener heeft in de NBA G League gespeeld, waarin hij in zijn laatste seizoen tot een gemiddelde kwam van 10 punten en 4 rebounds. Met hem in de selectie heeft Apollo de vervanger voor Trevian Bell gevonden, en ontstaan er meer mogelijkheden. Tegenstander Basketbal Academie Limburg uit Weert heeft ook een nieuwe speler gevonden: DJ Mitchell. De 2.03m lange Amerikaanse power forward kan voor wat extra power onder het bord zorgen, waar het op dit moment nog ontbreekt bij de bezoekers. Beide aanwinsten zouden tijdens dit duel nog niet in actie komen, een duel wat voor het grootste gedeelte bestemd leek te zijn voor Apollo. Voor rust pakte Apollo een voorsprong van 14 punten, zag BAL terugkomen, maar nooit verder dan twee punten naderde. De wedstrijd (die overigens weer druk bezet was) werd met 73-68 klaargespeeld door Apollo die daarmee haar derde overwinning oprij pakt, en in totaal vier keer weet te winnen tot dusver.

Een 14-0 run wordt gaandeweg de eerste helft verder uitgebouwd

Apollo zou moeten weten wat ze te doen staan: de driepunters van BAL afstoppen. Vorige week kwamen de bezoekers in het laatste kwart op een achterstand van 12 punten tegen Yoast United. Driepuntsgeweld van Sander Hollanders, Wietze Nossek en een sterke inbreng van Marijan Obad brachten Weert naar een 87-81 overwinning. In het begin van de wedstrijd tegen Apollo komt Roel van Overbeek bij BAL in botsing met Benicio Leons, en is het voor Van Overbeek einde wedstrijd. Zijn positie wordt overgenomen door Jef de Vries die voor de eerste driepunter zorgt. Na een stroef begin komt Apollo los in de aanval. Justin Mitchell zorgt met een jumper voor de eerste punten, waarna Berend Weijs en Sergio de Randamie volgen. Bij de bezoekers ontstaan veel turnovers, ook door toedoen van een strakke verdediging die Apollo weet neer te zetten. Weijs komt met prachtige dunk waardoor hij al op zes punten komt. BAL zoekt de driepunters op, maar die vallen na de eerste van De Vries niet meer. Apollo bouwt de voorsprong uit. Naast Weijs komt ook Mitchell op zes punten dankzij twee snelle breaks. BAL gaat zoeken naar nieuwe mogelijkheden, en vindt deze bij Sander Hollanders. De razendsnelle schutter schiet zijn eerste driepunter raak. Apollo laat het er niet bij zitten. Tibor Taras legt twee keer succesvol aan, maar toch laat Weert zich zien in de laatste minuten. Na een nieuwe driepunter van Hollanders kan ook Wietze Nossek raak schieten. Hij zet daarmee de stand op 18-14, wel in het voordeel van Apollo.

BAL schiet al vier driepunters raak, enigszins in de lijn der verwachting als het gaat om het aanvalsspel van de bezoekers. In het begin van het tweede kwart vindt Taras Lucas Faijdherbe onder het bord die voor de eerste score zorgt. Het is Apollo dat gelijk doorgaat via een driepunter van Taras, maar aan de andere kant doet Christopher Hudson hetzelfde. Zo ontlopen beide teams elkaar niet, totdat BAL turnovers gaat forceren. Denzel Ndongosi schiet dan op zijn beurt nog een driepunter raak namens Apollo: 28-20. Het verschil wordt groter als BAL moeilijk tot scoren komt. Net als in de afgelopen wedstrijden zijn het meerdere spelers die wat in te brengen hebben. Leons en Mitchell vergroten de voorsprong van Apollo tot 34-22. BAL komt moeilijk tot een solide aanval, hoewel ze nog een paar keer goed doorkomen dankzij Nossek en Neil Masnic. Met nog 2,9 seconden is de stand 38-27 voor Apollo, met een inbounce voor BAL. Bij de inbounce wordt de bal recht in de handen gegeven van Justin Mitchell die gelijk gaat voor een schot van eigen helft namens Apollo. De Apollohal is in extase als het schot van eigen helft doeltreft en Apollo gaat rusten met een 41-27 voorsprong. Tibor Taras schoot een buzzer beater raak tegen The Hague Royals, twee weken geleden bijna van eigen helft raak tegen Den Helder Suns en nu zorgt Mitchell voor opnieuw een prachtig exemplaar voor Apollo!

BAL komt terug

BAL heeft plannen om terug te komen. De eerste wedstrijden is gebleken dat zij dat het beste kunnen doen door het schieten van driepunters. Deze wordt meteen gevonden bij Neil Masnic, waarna Hudson volgt met twee punten: Zo komt BAL terug in de wedstrijd, maar vindt Apollo gelijk Mitchell die na zijn buzzer beater meteen zijn volgende driepunter erin gooit. BAL zoekt opnieuw Hudson op, en die laat zich gelden in de tweede helft. Na een driepunter is hij even later goed voor een and-1 . Zo wordt het verschil kleiner, maar vindt Apollo Leons die een belangrijke driepunter erin gooit. Ondanks het verweer blijft BAL in het spoor van Apollo. Helemaal als zij hun gewenste driepunters vinden. Hollanders is net als Hudson goed voor twee driepunters die voor 51-49 zorgt. Wierd Goedee vlucht in een time-out, want BAL is nu heel dichtbij. Faijdherbe mist het volgende schot, maar dan komt er een rebound en score van Ndongosi. BAL zoekt een nieuwe schotpoging, maar die wordt deze keer niet benut. Apollo zoekt naar een mogelijkheid om de voorsprong te vergroten. Onder het bord wordt Matthias Runs gevonden om af te ronden: 55-51 na het derde kwart.

Het laatste kwart biedt mogelijkheden voor beide teams. Apollo start goed met een rebound en score van diezelfde Runs. Toch weigert BAL te capituleren. Ze vinden opnieuw Hudson die goed op dreef is, en ook nu een moeilijke bal erin legt. Na de rebound is Nossek goed voor de score van onder het bord: 57-55. Blijft Apollo koel ondanks de druk en het verweer van BAL? Voorlopig wel, want het is Taras die een hele belangrijke score benut. BAL zoekt opnieuw de driepunter, maar die valt deze keer niet. Hollanders krijgen ze ook niet meer in de wedstrijd, gezien het feit dat zijn driepunters al een tijdje geen doel meer treffen. Wie wel raak schiet is Mitchell namens Apollo, zijn derde driepunter: 62-55. Apollo lijkt weer afstand te nemen, maar dat is een foute gedachte als je speelt tegen BAL. Voor je het weet krijg je weer de driepunter om je oren. Een terechte constatering, want opnieuw is het Hudson die de driepunter raak schiet. Het verschil is nog maar vier punten. Apollo moet zoeken naar nieuwe mogelijkheden, en vindt deze bij Mitchell (twee keer) en Weijs waardoor het verschil weer 10 punten is met nog 3:45 te gaan. De strijd is daarmee nog zeker niet gestreden, want BAL kan zoals vaak terugkomen in de wedstrijd. Maar dan moeten ze wel wat meer gecontroleerd gaan spelen. Twee keer mist BAL makkelijke inside mogelijkheden door snelle en gehaaste acties. Toch is het Hudson die weer wordt gevonden: 68-62. Apollo heeft nu een treffer nodig om de kans op een overwinning nog meer te vergroten. Na een aantal gemiste schoten is het De Randamie die op het belangrijke moment zo’n schot erin kan gooien. Het verschil is acht punten, maar na een gemist schot van BAL krijgt Dexter Hope de fout als hij naar de bal duikt. De bezoekers maken daar gebruik van, en scoren dankzij een driepunter van Hudson: 70-65 met nog 1:30 te gaan. Apollo scoort niet, en BAL krijgt de mogelijkheid om één minuut voor tijd terug te komen in de wedstrijd. Marijan Obad gaat voor het schot, maar mist de driepunter. Daarmee had BAL op 70-68 kunnen komen, maar komt er één vrije worp voor Jef de Vries. Eén keer schiet hij raak waardoor het 70-66 wordt. Apollo kan de volgende aanval uitspelen. Echter, er wordt gefloten voor een aanvallende fout van Tibor Taras. BAL kan daardoor nog dichterbij komen, en doet dat via Hudson: 70-68 met nog 16 seconden te gaan. Op dat moment weet Sergio de Randamie dat hij moet scoren vanaf de vrije worp lijn. Eén misser kan nog zorgen voor een verlenging. Beide vrije worpen gaan raak en dus kan de wedstrijd niet meer een andere wending krijgen. Apollo wint uiteindelijk met 73-68 en verstevigt daarmee de positie in het klassement van de BNXT League.

Onder toeziend oog van onder 12 van BC Apollo Amsterdam