In september 2021 stonden beide ploegen nog tegenover elkaar tijdens het openingsduel. Tibor Taras schoot toen in de buzzer een driepunter raak waardoor de Apollohal  in Extase was. Vandaag troffen Apollo Amsterdam en The Hague Royals elkaar opnieuw in de Apollohal. Vrijwel de hele wedstrijd stond Apollo op voorsprong. Vaak lieten ze de bezoekers uit Den Haag nog terugkomen in de wedstrijd door open gaten in de verdediging. Toch lukte het Apollo om weer uit te lopen, en de 88-80 overwinning binnen te halen. Foto: Martin Blom

Dominant in de aanvallende rebounds

In de eerste minuten van de wedstrijd gaat het gelijk op. Benicio Leons pakt na het gemiste schot van Sergio de Randamie de aanvalsrebound en zorgt voor de openingstreffer. Samen met Jacopo Bertotti zorgen zij voor het eerste verschil in de wedstrijd. De bezoekers vallen niet stil. Arben Camaj staat vrij bij de driepuntslijn en schiet met succes raak: 7 gelijk. Dat is het teken voor Apollo om een eerste gat te slaan. Na de gelijke stand is Sergio de Randamie op dreef. Zijn eerste actie onder de basket heeft gelijk succes, en na een verdedigende stop bedient hij Berend Weijs met de and-1. Wat volgt is een spelletje driepunters schieten aan beide kanten. Na de driepunter van Tom Ackermans doen Roger Moute a Bidias en De Randamie hetzelfde. Later is De Randamie opnieuw goed voor een and-1 waarvan de bonus vrije worp eruit springt. Apollo is sterk in de aanvallende rebounds, en gelijk is Moute a Bidias opnieuw goed voor een driepunter: 25-12. Een mooie dunk van Moute a Bidias en twee inside scores van Matthias Runs houden Apollo na het eerste kwart op voorsprong: 31-19. Een hoge scoreproductie die voornamelijk tot stand komt doordat Apollo veel aanvallende rebounds pakt.

De bezoekers laten het er niet bij zitten. Aan het begin van het tweede kwart komt Den Haag beter in de wedstrijd dankzij inside scores van Casey Lopes en Marnexson Knepa. Telkens als de bezoekers lijken aan te sluiten, slaat Apollo weer toe. Tibor Taras, de man van de winnende driepunter in de eerste wedstrijd, is met datzelfde wapen twee keer goed voor een grotere voorsprong waardoor het verschil oploopt naar 16 punten. Toch gaat Taras naar de kant ondanks zijn twee afstandsschoten, en opnieuw gaan de bezoekers opzoek naar aanvallende mogelijkheden. Jens te Velde wordt vanuit de hoek gevonden en schiet succesvol drie punten binnen. Een onsportieve fout van Moute a Bidias zorgt voor een nog kleiner verschil. Verder laat Apollo het niet komen. Bertotti wordt in stelling gebracht. Zijn vrije worpen en driepunter treffen doel. Mede door dit soort acties staat de thuisploeg nog altijd voor bij rust: 50-41.

Het verweer van de bezoekers

Gelijk na rust komt The Hague Royals nog dichter bij. Onder de basket zijn Snorri Vignisson en Bart Bijnsdorp sterk in de afronding. Apollo lijkt op tijd bij de les te zien via een driepunter van De Randamie, maar de bezoekers antwoorden gelijk terug met een driepunter van Vignisson: 53-48. Afgelopen zondag was Vignisson in Brussel nog goed voor vier driepunters. Apollo wil er nog niet aan. Opnieuw wordt Sergio de Randamie gevonden rond de driepuntslijn, en andermaal is het raak. Het verschil wordt weer groter, 10 punten als Bertotti weer wordt gevonden. Op dat moment ontstaat er een cruciale fase. Roger Moute a Bidias begaat zijn tweede onsportieve fout waardoor het voor hem einde wedstrijd is met 16 punten. Een gelegenheid voor The Hague Royals om wellicht toe te slaan door daar gebruik van te maken. Met name Bart Bijnsdorp maakt er gebruik van door inside sterk toe te slaan. Een and-1 zorgt voor een verschil van nog maar drie punten: 67-64. Toch houdt Apollo wat kracht over, voornamelijk dankzij Taras die weer met scherp schiet. De scores komen voornamelijk tot stand door de vele assists die Sam Vianen geeft. The Royals willen opnieuw terugkomen, maar verliezen de bal. De uitbraak komt via Runs die wil dunken, maar hij dunkt mis waardoor er geen 73-67 op het bord komt te staan. Aan de andere kant mist Knepa de open inlegger. Een rommelige fase in de wedstrijd, maar de 73-67 komt alsnog aan het einde van het derde kwart als Taras twee vrije worpen benut.

Er wordt de eerste minuten om en om gescoord waardoor het verschil zes punten blijft. Op dat moment gaat Sam Vianen het scorende werk op zich nemen in plaats van de assists. Na de aanvalsrebound zorgt hij voor 80-71. Ook in de rebounds is hij erg nuttig, en opnieuw sprint hij naar de overkant om het verschil te vergroten. Apollo staat 13 punten voor, maar verzuimt om verder uit te lopen. De schoten en de mogelijkheden onder het bord blijven aanvallen lang onbenut, maar The Hague Royals scoren zelf ook niet. Apollo speelt al met nog vier minuten te gaan de klok uit, en komt daardoor niet aan stabiele aanvallen toe. Het verschil blijft toch nog een lange tijd stand houden, totdat Deividas Kumelis de scorende positie gaat overnemen aan de kant namens de bezoekers. Het wordt via vrije worpen 84-77 met nog één minuut te gaan. Opnieuw scoort Apollo niet, en The Hague Royals heeft een driepunter nodig om dichterbij te komen. Kumelis schiet van heel ver raak: 84-80, maar er moeten fouten gemaakt worden op spelers van Apollo in de hoop dat er vrije worpen gemist worden. Echter, Taras schiet twee maal raak met nog 25 seconden te gaan. Nog één keer willen de bezoekers nóg dichterbij komen met een driepunter van Ackermans, maar zijn poging strandt waardoor het verschil in de wedstrijd gemaakt wordt. Apollo wint met 88-80 en boekt daarmee een gewenste overwinning in deze fase van de competitie. Aanstaande zaterdag om 17:00 uur neemt Apollo het eveneens in de Apollohal op tegen Phoenix Brussels.