Van de bucket naar de keuken

Sergio de Randamie sluit basketbalcarrière af

Door: Martin Hoekstra

Nog minimaal drie wedstrijden en dat zit de basketbalcarrière van Sergio de Randamie er op. Na 15 seizoenen hangt de 37-jarige forward zijn schoenen aan de wilgen. De routinier zet een nieuwe koers uit. Onder de naam Serg’s Kitchen heeft hij een cateringbedrijf opgezet.

Mijn eerste kennismaking met de twee meter lange Sergio de Randamie kwam in het seizoen 2007/2008. Ik was coach van het tweede team van Zorg en Zekerheid Leiden en wij kwamen in de promotiedivisie uit tegen de reserves van MyGuide Amsterdam. Sergio speelde dat seizoen in de hoofdmacht van de Amsterdamse basketbalclub, maar ook in het tweede team. Een degelijke insidespeler met de nodige moves.

Van Houston naar Amsterdam

De in Suriname op 5 juli 1984 geboren Sergio kwam uit het Amerikaanse collegebasketbal. Van 2003 tot 2004 speelde hij voor Midland CC, daarna kwam hij enkele seizoenen in de NCAA uit voor de Houston Cougars. “Amerika had toen nog geen G-League en voor de NBA was ik gewoon niet goed genoeg”, vertelt Sergio. “Nederland zag ik als een portaal om Europa in te gaan. Suriname was geen optie, omdat ze daar geen professioneel basketbalteam hebben.”

Sergio week dus uit naar Nederland, waar hij in Amsterdam een nieuwe werkgever vond. In zijn eerste twee seizoenen in Amsterdam maakte Sergio twee kampioenschappen mee, al was zijn inbreng vrij beperkt. Na het afhaken van enkele grote sponsors in 2009 volgden twee seizoenen waarin Sergio gemiddeld meer dan 30 minuten speeltijd kreeg.

Donar

Dat leidde ertoe dat in 2011 Donar bij Sergio aanklopte. Of hij niet voor de Groningers wilde uitkomen, waar zijn Amsterdamse coach Hakim Salem ook een contract had getekend. Omdat Sergio, tweevoudig deelnemer aan de All Star Game (2011 en 2012) zich nog niet had laten naturaliseren tot Nederlander telde hij als buitenlandse speler. Dat bleef hij na zijn naturalisatie tot Nederlander overigens ook, want toen was het fenomeen home grown player ingevoerd en aan die criteria voldeed Sergio niet. In 2015 vertegenwoordigde Sergio Suriname op het FIBA CBC Championship op de Britse Maagdeneilanden. Suriname eindigde toen als vijfde

Driepunters

Na twee seizoenen Donar volgde een jaar Landstede Basketbal, zoals die club toen nog heette. Het bleef bij één seizoen, want Sergio stapte over naar Den Helder. Voor een half jaar, want vanwege het faillissement werd die club in december opgedoekt. “Dat was wel een dieptepunt in mijn carrière”, erkent Sergio, die vervolgens weer aansloot bij Apollo Amsterdam. Daar bleek hij ook over een driepunter te beschikken. Schoot hij in zijn eerste zeven seizoenen in Nederland slechts 9 driepunters raak (uit 36 pogingen), vanaf 2014 werd dat een van zijn aanvallende wapens. Eerst nog wel sporadisch, maar na een jaartje Rotterdam, schoot hij in het seizoen 2016-2017 maar liefst 46 driepunters raak. In dat seizoen scheelde het maar een haartje of Apollo Amsterdam had het grote Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste ronde uit de play-offs geknikkerd.

Zorg en Zekerheid Leiden

In die play-off reeks tegen Zorg en Zekerheid Leiden verdiende Sergio een contract bij de Leidse club. Drie seizoenen bleef hij verbonden aan de club uit de Sleutelstad. In het tweede Leidse jaar viel Sergio op in de bekerfinale in Zwolle tegen Landstede. Mede door vijf driepunters van Sergio won Zorg en Zekerheid Leiden de beker. Sergio beschouwde deze wedstrijd ook als een van de hoogtepunten uit zijn carrière. Het leverde hem ook nog de prijs van beste zesde man in de Dutch Basketball League op.

Terug bij Apollo

Het derde jaar bij Zorg en Zekerheid Leiden eindigde vanwege de coronapandemie voortijdig. Daarna keerde Sergio, die afgezien van een beenbreuk bij Leiden weinig blessures heeft gekend, weer terug bij Apollo Amsterdam. Na de herstart in januari 2021 toonde Sergio aan nog steeds een belangrijke rol bij Apollo te kunnen vervullen. Aanvallend was zijn inbreng wel wat af gaan nemen, maar verdedigend bleek hij nog steeds van grote waarde. Toch sloot hij dat seizoen nog af et zijn hoogste score ooit. In de laatste wedstrijd van dat seizoen kwam hij tegen Almere Sailors mede door acht rake driepunters tot 38 punten. Zijn hoogste score voor die tijd was 37 punten in 2016.

Ondernemer

Dat Sergio (levensmotto: ik leef in het moment en probeer het beste van elke situatie te maken) na het afsluiten van zijn basketbalcarrière in de ondernemerswereld zou stappen, komt niet echt als een verrassing. Tijdens events van de businessclub van Zorg en Zekerheid Leiden interesseerde Sergio zich vooral in de ondernemers, waar zijn teamgenoten voor het grootste deel bij elkaar bleven. Wat zijn nieuwe koers zou worden, wist hij toen nog niet.

Tijdens een vakantie in Amerika kwam Sergio al in aanraking met cateringbedrijven. “Zoiets wilde ik ook gaan doen, maar ik had totaal geen ervaring in de horeca”, geeft Sergio te kennen. “Na mijn tweede seizoen bij Zorg en Zekerheid Leiden was het onduidelijk of hij bij de Leidse club zou blijven. Toen wilde ik al een omscholing doen naar kok. In het derde Leidse jaar, dat voortijdig werd beëindigd, haalde ik de diploma’s basis kok en zelfstandig werkend kok.”

Serg’s Kitchen

Basketbal is geen vetpot, zoals voetbal dat in Nederland wel is. Sergio moest dus iets bedenken voor een leven na basketbal. Met hulp van onder meer Jeannette Zuurbier heeft hij aan het begin van dit basketbalseizoen Serg’s Kitchen gelanceerd. “Ik ben nu van alles aan het uitproberen”, zegt Sergio met de van hem zo bekende lach op zijn gezicht. “Kijken welke delen ik het leukste vind. Eén ding is zeker, het eten is heerlijk!”

Nog één competitiewedstrijd en dan in elk geval nog twee wedstrijden voor de BNXT League play-offs en dan is er een einde gekomen aan een 15 jaar durende tussenstop in Nederland. Als speler had Sergio graag verder willen komen in Europa. “Natuurlijk wilde ik dat, maar geen één agent wilde met mij aan de bak omdat ik een Surinaams paspoort had en geen exceptioneel talent. Ik heb genoeg Nederlandse en buitenlandse agenten gesproken. Ze vonden mij aantrekkelijk om te vertegenwoordigen, totdat ik zei dat ik een Surinaams paspoort had. Toen hield het op.”

Boodschap voor de jeugd

Ondanks dat het niet gelukt is om voor een buitenlandse club uit te komen, denkt Sergio, getrouwd met Arlet en vader van dochters Raeven en Winniefred, wel dat hij het maximale uit zijn basketbalcarrière heeft gehaald. Voor de jeugd heeft hij nog wel een boodschap. “Wees geduldig. Vaak zal je door een zure appel moeten bijten, maar dat vormt je als mens. Don’t think you deserve to be playing, but rather show that you belong there!”

Cijfertjes

Met dank aan: Jacob Bergsma

In 15 seizoenen speelde Sergio 616 wedstrijden, wat er dus in elk geval 619 gaan worden. In totaal stond hij 13.337 minuten binnen de lijnen en daarin was hij goed voor 4.212 punten, 2.875 rebounds en 278 driepunters. Voorwaar een aantrekkelijk lijstje, waar menig speler alleen maar van kan dromen.