Handleiding Tablet

De scores en fouten van een wedstrijd word bij Apollo bijgehouden middels software die op een tablet draait. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe men werkt men de tablet. Het werken met tablets is onderdeel van de tafelverplichting die voor Apollo-spelers geldt. Informatie over het werken met het scorebord vind je hier. Gedurende het seizoen worden er cursussen georganiseerd om tabletgebruik uit te leggen

Bewaren/ophalen/opruimen van de tablets

Voor de eerste wedstrijd van de dag moeten de tablets opgehaald worden. Tablets worden bewaard in een kluisje. Dat kluisje staat op een kar die de zaalbeheerder veilig heeft opgeslagen samen met de scoreboard-computers. De zaalbeheerder herken je aan zijn rode trui. Als de eerste wedstrijden van de dag gaan beginnen moeten tablet-kluis en scoreboards worden opgehaald. Ieder veld krijg één tablet een één scoreboard-computer De zaalbeheerder heeft ook de sleutel tot de kluis waar de tabast in zitten. Zorg ervoor dat men na de laatste wedstrijden van de dag de tablets weer in de kluis stopt, op de kar zet, en dat deze kluis samen met de  scoreboard-computer geretourneerd wordt aan de zaalwacht.  Zorg daarbij dat alle tablets uit staan. Vergeet daarbij vooral niet ook de sleutel tot de kluis te retourneren.

Afbeelding: De tabletkluis en de 4 scorebord computers op de duwkar

Opstart tablet

Om het DWF op te starten, kan het nodig zijn om de toegangscode van de tablet in te voeren. Die code is 1077. De tablet is dan klaar voor gebruik. Open vervolgens het Sportlink basketball programma door op dat icoon te drukken. Als in het Sportlink programma gevraagd wordt om inloggegevens gebruik dan voor login: secretariaat@apollobasketball.nl en als wachtwoord: apollo77. Daarna selecteer je de wedstrijd die van toepassing is in de lange lijst van het wedstrijdprogramma. De scheidsrechter kan hierbij helpen.

Opladen tablet

Samen moeten we ervoor zorgen dat de tablets opgeladen blijven. Als tablets niet gebruikt worden, zou het fijn zijn om ze aan de oplader te hangen. Dan zijn ze weer klaar voor latere wedstrijden. De opladers bevinden zich in de kluis. Tijdens de wedstrijden is het handig om niet gebruikte tablets op de kar van de scoreboards en de kluis te bewaren in een van de afgesloten ruimtes langs het veld (bijv. onder de sportsbar) waar de niet gebruikte tablets veilig liggen en weer kunnen worden opgeladen. De zaalwacht kan hierbij helpen. Tablets kunnen met de nieuwe scoreboards ook aan te tafel worden opgeladen. Er zit namelijk een leeg stopcontact in de scoreboard koffer. Daar prik je de tablet makkelijk op in.

Instructiefilmpjes

Hoe werkt het tafelen? (Dit is eigenlijk meer een diapresentatie dan echt een instructiefilm onderaan de pagina is nog een filmpje te vinden van iemand die alles echt voordoet en toelicht.)
Hoe geef je via je mobiel (als team) je spelers en coach op die de wedstrijd gaan spelen? (Belangrijk voor teamleden en coaches)
Hoe moet de scheidsrechter de legitimaties controleren? (Belangrijk voor scheidsrechters)
De vrijwilligers van andere clubs zetten ook instructiefilmpjes online. Bij deze een informatief voorbeeld hiervan. Hierin wordt het tafelen met het digitale wedstrijdformulier uitgelegd. Het belangrijkste deel begint vanaf 03:00.