Organisatie

Het professionele team van BC Apollo is georganiseerd als zelfstandige stichting. Deze stichting bestaat uit een bestuur, een technische commissie, een communicatiecommissie, en een commissie die zich richt op operationele zaken.

De organisatie heeft als doel om op te leiden tot hoogst mogelijke prestatie in de BNXT league.

Geschiedenis

1937

Amsterdam is de bakermat van het basketball in Nederland. Zo werd de eerste basketballwedstrijd in Nederland ooit gespeeld in het Concertgebouw en ontstond er in 1937 ook de eerste competitie. De concertgebouwbezoekers hadden daar geen last meer van, want men was verhuisd naar de Apollohal, die oorspronkelijk als tennishal gebouwd was. Zeven van de acht eredivisieploegen (heren) kwamen uit Amsterdam. Toch werd het basketball in de stad in de loop der jaren een verhaal met veel ups en downs. Er was meerdere jaren geen enkele vertegenwoordiging uit Amsterdam in de heren eredivisie. Omdat in de eerste jaren de meeste teams uit Amsterdam kwamen, was ook de Nederlands kampioen van de eredivisie meestal een Amsterdamse club.

1970

Vanaf 1970 werd het basketball in Nederland ‘evenwichtiger’. In de jaren 70, 80 en 90 kwamen de kampioenen met name uit Haarlem (3x, begin jaren 70), Den Bosch (9x van 1978-1988) en Den Helder (6x van 1988-1998).

1996

Maar in 1996 begon Amsterdam aan een nieuwe reeks. Onder de naam Amsterdam Astronauts ging een nieuw, ambitieus bestuur aan de slag. Er werd een degelijk team samengesteld, er werden goede sponsors gevonden om de ambitie te ondersteunen. Dit leidde tot 7 kampioenschappen in de periode 1999 t/m 2009 en tevens tot grote successen in Europa (o.a. halve finale Korac Cup).

2005

Mosquito’s (opgericht in 1944) was in die jaren (van 2003 t/m 2007) al een powerhouse bij de jongens. Het behaalde in die jaren meerdere kampioenschappen in diverse leeftijdsgroepen, waaronder een unieke prestatie in 2005: Alle jongens-teams van Mosquito’s werden Nederlands kampioen. Het stoppen van de hoofdsponsor en het niet kunnen vinden van een nieuwe sponsor, mede vanwege de kredietcrisis, leidde tot het opheffen van het eredivisie-team en er werd op lager niveau ingeschreven. In de periode van Astronauts werd een samenwerking gestart met de 2 grootste verenigingen in Amsterdam: ABV Mosquito’s en BV Lely, met als voornaamste reden: het bundelen van krachten om talentontwikkeling te verbeteren. Astronauts focuste op eredivisie en de oudste jeugd, terwijl de beide andere verenigingen zich toelegden op alle leeftijdscategoriën, van U10 tot en met U18.

Verified by MonsterInsights